Kdo je muž, který srazil Djokoviče? Ital, co údajně sázel na vlastní zápasy

- Jan Havlovic

Italskému tenisu roste nová hvězda. Marco Cecchinato se totiž na letošním Roland Garros zapsal do tenisové historie své země, když jako první Ital po čtyřiceti letech postoupil do semifinále grandslamu. Těžko říct, zdali z jeho úspěchů mají šéfové italského tenisu vůbec radost. Vztahy Cecchinata z domácí federací jsou totiž na bodu mrazu. Na vině je bezmála dva roky stará aféra, během které byl italský hráč suspendován na 18 měsíců za sázení a ovlivňování vlastních zápasů. Nakonec se mu však podařilo dosáhnout zrušení trestu.

„Věřím, že můžu vyhrát i v semifinále,“ říkal Cecchinato odhodlaně na tiskové konferenci po úterním čtvrtfinálovém skalpu Novaka Djokoviče na tiskové konferenci. Pětadvacetiletý Ital je prvním tenistou své země po dlouhých čtyřiceti letech, který se probojoval do grandslamového semifinále.

Jeho cesta ke slávě však byla pořádně trnitá. Sicilský tenista totiž v posledních letech pendloval mezi challengery a turnaji kategorie ATP s občasnými úspěchy. Na jeho kariéře se také podepsala aféra z roku 2016, kdy byl italskou federací suspendován na 18 měsíců za to, že sázel na vlastní zápasy a byl podezřelý z jejich ovlivňování.

Organizace ATP však trest nepotvrdila, tudíž se zákaz vztahoval pouze na národní akce. Italská tenisová federace byla rázem bezmocná, a tak Cecchinato objel během léta v Itálii hned sedm challengerů. Tenista původem z Palerma poté uspěl s odvoláním, čímž dosáhl úplného zrušení suspendace od domácí federace.

Na téma jeho sázkařské minulosti byl dotázán také novináři přímo v Paříži. „Nechci o tom mluvit. Omlouvám se,“ odpověděl stroze Ital.

Teď se snaží své hříchy z minulosti alespoň částečně odčinit na Roland Garros, kde po výborných výkonech postoupil do semifinále. Italští fanoušci jsou na nohou a ženou svého reprezentanta vpřed. Stejně jako jeho krajanka Roberta Vinciová, která utkání emotivně prožívala. „Grande Marco,“ napsala bývalá tenistka na Twitter hned po skončení zápasu.

Cecchinatova práce v Paříži ještě není u konce. Pětadvacetiletý Ital nechce končit před branami finále. Už teď je však jasné, že je pro něj letošní Roland Garros průlomovým turnajem kariéry. „Myslím, že mi to změní život,“ tuší sicilský tenista.