Ztrápená Šafářová: Myslela jsem na to, že s tenisem skončím

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Křehké zdraví Lucie Šafářové dostalo další pořádnou ránu. Po slibném začátku sezony nemohla Češka čtvrt roku hrát tenis kvůli podivné viróze a následné infekci. „Začínat pořád od znova je pro mě čím dál těžší. Měla jsem dokonce i myšlenky na to, že už znovu začínat nebudu,“ přiznala Šafářová před startem Roland Garros v rozhovoru pro Tenisový svět.

Do Paříže přijela jednatřicetiletá tenistka naprosto bez očekávání, i když tady ještě před třemi lety hrála finále proti Sereně Williamsové. Teď je ale vůbec ráda, že po kuriózních patáliích se zdravím může být zase na kurtu.

„Nejdřív to začalo virózou, kterou jsem dostala nejspíš při letu z Dauhá do Dubaje,“ vrátila se Šafářová do února. Přelety mezi tenisovými štacemi po celém světě ji dlouhodobě trápí. „A pak mě napadla bakteriální infekce. Nebyla jsem potom pořád schopna začít trénovat. Pořád jsem byla unavená a bolely mě klouby, proto to tak dlouho trvalo,“ vracela se k protrápeným měsícům.

Oblíbenkyně fanoušků tak nemohla hrát semifinále Fed Cupu, odhlásit se musela i z domácího turnaje v Praze, který v roce 2016 ovládla. Snažila se vrátit na kurty, ale týden za týdnem se situace moc nelepšila. A tak se odhlášky z turnajů kupily.

„Ze začátku jsem nemohla hrát vůbec. Pak jsem hrála jednou za tři dny. Postupně jsem se cítila lépe a teď je to asi třetí týden, co trénuji tak nějak pořádně,“ oddychla si Šafářová.

„Je to hrozně náročné. Tyhle návraty po nemocech a budování kondičky jsou pro mě čím dál těžší a těžší,“ posteskla si bývalá světová pětka, kterou zdraví poslední tři roky trápí opravdu vydatně. „Měla jsem dokonce i myšlenky na to, že už znovu začínat nebudu. Pak jsem si ale řekla, že bych přeci jen ještě chtěla, takže jsem tady,“ řekla po tréninku v Paříži.

Ten si dobrovolně prodloužila o dvacet minut. Potřebovala si s koučem Robem Steckleym natrénovat servis. Na druhé straně kurtu chytala dělovky její sestra Veronika, tenisové trenérka působící v New Yorku. „Jsem moc ráda, že přijela a je v týmu. Je trochu jako asistentka kouče,“ usmála se Šafářová.

V pondělí ji čeká první kolo Roland Garros, které by Šafářová měla zvládnout, i když zatím rozhodně není zdravotně stoprocentní. Domácí držitelku divoké karty Jessiku Ponchetovou (228. hráčka světa) by ale porazit měla.

„Cítím se pořád v lepší kondici a dál se to zlepšuje každým dnem,“ řekla Šafářová, která byla ráda, že před Roland Garros stihla ještě dva zápasy na turnaji ve Štrasburku. Bylo z toho jedno vítězství a jedna porážka – po přesně tříměsíční pauze bez zápasu.

„Potřebovala jsem otestovat, jak na tom jsem. Aspoň jsem vyhrála jeden zápas,“ pochvalovala si Šafářová. Teď musí jít chtě nechtě krůček po krůčku. Na podobný úspěch, jakým bylo finále Roland Garros 2015, vůbec nepomýšlí.

„Na Paříž mám krásné vzpomínky. Ale jsem ráda, že jsem vůbec tady a že jsem zase zdravá. Nemám od sebe letos vůbec žádná očekávání,“ zakončila.

 

Paris.. Notre Dame with my big sister! ??

Příspěvek sdílený Lucie Safarova (@lucie.safarova),Kvě 26, 2018 v 2:12 PDT