Parádní otočka! Strýcová porazila Naraovou a ukončila sérii porážek

- Jan Havlovic

Barbora Strýcová postupuje na Roland Garros do druhého kola! Dvaatřicetiletá tenistka si po velké bitvě poradila v nedělním zápase prvního kola s Japonkou Kurumi Naraovou, kterou udolala po setech 1:6, 6:3 a 6:4. Strýcová tak prolomila nepříznivou sérii osmi porážek v řadě a připsala si první výhru od poloviny února. Česká reprezentantka vyzve ve druhém kole Rusku Jekatěrinu Makarovovou.

Dvaatřicetiletá Strýcová nastoupila na kurt číslo jedna areálu Rolanda Garrose odhodlaná ukončit nepříznivou sérii osmi proher v řadě. Zkušená tenistka měla také hned v úvodu duelu možnost jít do trháku, když si vypracovala ve třetím gemu dva brejkboly. Aktivní Naraové se však podařilo hrozbu ztraceného podání zažehnat.

Byla to poté právě japonská hráčka, která byla při servisu Strýcové maximálně produktivní. Během dvou gemů si totiž vypracovala dva brejkboly, oba také dokázala využít. Šestadvacetiletá Naraová dovedla set do vítězného konce při vlastním podání, za půl hodiny tak bylo hotovo.

Na začátku druhého setu to vypadalo se Strýcovou ještě o poznání hůře. Plzeňská tenistka totiž čelila za stavu 1:1 dvěma brejkbolů. Obě hrozby ztráty vlastního podání však odvrátila. Drama vrcholilo. Strýcové se nakonec podařilo poprvé v utkání prolomit servis Naraové a poslala duel do rozhodující sady!

V té měla navrch česká reprezentantka, která vydřela výhodu brejku. Klíčovým momentem duelu byl osmý gem rozhodující sady, ve kterém měla Naraová hned tři možnosti na prolomení servisu své soupeřky. Bojovnice Strýcová však všechny tři brejkboly odvrátila!

Slušně zaplněný kurt číslo jedna sledoval parádní bitvu. Její rozuzlení nabídl až desátý gem třetího setu. V něm si Strýcová při vlastním podání vypracovala mečbol, a ten také využila! Strýcová tak prolomila nepříznivou sérii osmi porážek v řadě a připsala si první výhru od poloviny února. V dalším zápase vyzve Rusku Makarovovou. 

"Já jsem možná v prvním setu chtěla hrát nějaký světový tenis, na který jsem vůbec neměla. A momentálně na něj ani nemám. Musela jsem si to co nejrychleji uvědomit, že mám hrát ošklivě. Zkrátka to tam nějak vypižlat," hodnotila utkání pro Tenisový svět Strýcová.

"Bylo potřeba se dostat do zápasu a pokusit se jí také trochu unavit, aby mi darovala nějaké lehké míčky, což se ovšem nestalo. Potřebovala jsem být trpělivější a něco změnit. Kdybych pak měla hrát to, co jsem hrála v prvním setu, tak by to skončilo rychle a šla bych domů. Udělala jsem změnu, která se povedla, za což jsem ráda. Bylo to ohromně těžké," mohla si oddychnout po ukončení nepříznivé série porážek česká trojka.

Barbora Strýcová (26.) – Kurumi Naraová (JPN, 94.) 1:6, 6:3, 6:4