Bitva plná zvratů! Rosol po tříhodinové dřině vybojoval hlavní soutěž a čeká ho české derby

- Jan Vojkůvka

Dlouhých 146 minut trval duel, ve kterém se Lukáš Rosol po půl roce úspěšně kvalifikoval do hlavní soutěže turnaje ATP. Český tenista v utkání plném zvratů dokázal zdolat Němce Jeremyho Jahna po setech 6:7(13), 6:3, 7:5 a zaznamenal doposud největší úspěch v sezoně. Hned v prvním kole ale narazí na svého krajana Jiřího Veselého.

Byla to tvrdá, téměř tříhodinová bitva, kterou musel ve finále kvalifikace v Ženevě absolvovat Lukáš Rosol. Vyčerpávající duel, ve kterém o zápletky nebyla nouze, však mohl být o poznání kratší. A český tenista mohl do první hlavní soutěže na hlavním okruhu od loňského listopadu projít mnohem snáz.

Jenže Němec Jahn kladl tuhý odpor, což se projevilo zejména v prvním setu. V něm dospěla hra až do tiebreaku, v níž měl Rosol hned 4 setboly. Žádný ale proměnit nedokázal, sám pak zvládl odvrátit také čtyři setboly soupeře, ale na ten pátý už recept nenašel. Těsná porážka 13:15 mohla Rosola dostat do herní krize, ale nestalo se tak.

Český tenista cítil, že má šanci uspět, a když ve třetím gemu druhé sady odvrátil dva brejkboly, dokázal hned vzápětí v dlouhé hře přes tři shody prorazit poprvé Jahnův servis. V koncovce druhého setu sice Čech ještě čelil dalším brejkbolům, ale znovu je dokázal odmazat a vynutit si rozhodující dějství.

A v něm se strhlo pořádné drama! Český tenista prohrával 0:2, ale pěti gemy v řadě se dostal k možnosti zápas doservírovat. Za stavu 5:2 však přišel dvakrát o podání a nechal soupeře srovnat na 5:5. Rozjetý Jahn však nedokázal ze své lepší aktuální pozice nic vytěžit a v maratonském jedenáctém gemu pustil Rosola hned k šesti brejkbolům, čehož nakonec favorit zápasu využil.

Lukáš Rosol v této sezoně hraje svůj sedmý turnaj, ale teprve první na okruhu ATP. Při své letošní premiéře se tak dokázal zdárně kvalifikovat a o důležité body do světového žebříčku, ve kterém figuruje v druhé polovině třetí stovky, si zahraje s Jiřím Veselým, se kterým ale už třikrát ze čtyř zápasů prohrál.