Škatulata, hýbejte se! Nadal zdolal Djokoviče a je výhru od tenisového trůnu

- Jan Vojkůvka

Po porážce ve čtvrtfinále v Madridu se Rafal Nadal dokázal velmi rychle oklepat a opět na své královské antuce úřaduje. V semifinále turnaje v Římě si poradil s bývalou světovou jedničkou Novakem Djokovičem po setech 7:6(4), 6:3 a pouhá jedna výhra ho dělí od návratu do čela světového žebříčku.

O post jedničky Nadal přišel tento týden kvůli neobhájení bodů za titul v Madridu, ale hned v pondělí se může opět prokousat před Rogera Federera. Stačí mu k tomu jediné – získat po dlouhých pěti letech titul v italském Římě.

A našlápnuto má antukový král výborně. V sobotním semifinále se prosadil přes jednoho ze svých dlouhodobých rivalů Novaka Djokoviče, jenž v Římě odehrál zatím jednoznačně nejlepší turnaj v této sezoně. V celkově 51. vzájemném utkání kariéry však na Nadala recept nenašel.

Španělský tenista si připsal v pořadí 25. výhru nad srbským hráčem po setech 7:6(4), 6:3, když dokázal v úvodním setu zvládnout i dvě obtížné situace. V prvním gemu čelil hned dvěma brejkbolům soupeře, které však úspěšně odvrátil. Ještě o něco složitější to měl za stavu 5:2, kdy nevyužil jasného vedení a nechal Djokoviče srovnat na 5:5.

Byl to však první a zároveň poslední brejk Srba v utkání. Nadal dovedl první sadu do tiebreaku, v níž dokázal získat převahu, a následně v druhém setu čistou hrou prorazil soupeřův servis ve třetím gemu. S výhodou brejku dokráčel až do koncovky, v níž na returnu uzavřel zápas druhým proměněným mečbolem.

Pokud Nadal, který se do finále římského turnaje dostal poprvé od roku 2014, dokáže svou finálovou účast přetavit v celkově osmý titul z místní antuky, přeskočí na čele žebříčku Rogera Federera o 100 bodů. Španělovým soupeřem v boji o titul bude vítěz zápasu mezi Marinem Čiličem a Alexandrem Zverevem.