Konec trápení? Pavlásek je po roce a půl ve finále

- Petr Sumbal

Adam Pavlásek byl považován za velký talent českého tenistu, dokonce možná za nástupce Tomáše Berdycha. V posledních týdnech a měsících to však třiadvacetiletému tenistovi moc nešlo a žebříčkem se propadal níž a níž až na současnou 245. pozici. Možná se ale znovu v kariéře talentovaného hráče blýská na lepší časy, dnes si Pavlásek na challengeru v Říme vybojoval finále. První po více než roce a půl.

V semifinále antukového challengeru v Římě, dotovaného 64 000 eury, prožívá Adam Pavlásek nejlepší chvíle za hodně dlouhou dobu. Poté, co pro něj byly letos až do teď stropem dvě výhry na turnaji, je rázem až ve finále.

Už v prvním kole Pavlásek absolvoval těžkou třísetovou bitvu s Francouzem Halysem, nasazenou šestkou turnaje a hráčem č. 125 na žebříčku. Třetí set vyhrál Pavlásek 6:1, a to jako by mu vlilo ztracené sebevědomí a energii do žil. Další dvě kola prolétl český tenista bez ztráty setu a v dnešním semifinále si poradil po napínavé bitvě, dlouhé více skoro tři hodiny, ve třech setech s Italem Quinzim. Přičemž otočit ze stavu 0:1 na sety se Pavláskovi letos povedlo vůbec poprvé.

Pozítří tak čeká Adama Pavláska první finále po více než roce a půl. Naposledy si o titul zahrál v září 2016 v Bosně a Hercegovině, tehdy byl úspěšný a vyhrál svou zatím poslední trofej. Tou dobou byl Pavlásek zrovna na výsluní, roce 2016 vyhrál challenger v Praze, začínal se prosazovat i na okruhu ATP a připsal si druhé kolo na Roland Garros.

Žebříčkového vrcholu poté dosáhl nyní třiadvacetiletý tenista v lednu roku 2017, to se ocitl na 72. místě světa. Od té doby už to však bylo v jeho podání spíše trápení a žádný pronikavý úspěch. Letos Pavlásek nejprve pomohl českému daviscupovému vítězstvími ve dvou hře a ve čtyřhře po boku Jiřího Veselého k postupu do baráže přes Izrael a nyní zlepšenou formu potvrzuje i v Římě.