Řeč čísel: Muži prožívají jednu z nejhorších sezon, drží se jen Berdych

- Jan Vojkůvka

Čtyři měsíce ze sezony 2018 uběhly jako voda a tenisový ročník se pomalu řítí do své poloviny. Přináší radosti, skvělé zážitky, ale i zklamání a chvíle, na které by tenisté rádi zapomněli. To se pak týká také většiny českých mužů, kteří prožívají jednu z nejhorších sezon v historii.

Dávno pryč jsou doby, kdy měl český mužský tenis v první stovce světa i osm a více zástupců. Pryč jsou i doby, kdy standardem byli čtyři Češi mezi elitou. Po dosti podprůměrně minulé sezoně, kdy se mezi nejlepší stovkou drželi jen Tomáš Berdych a Jiří Veselý, ale přichází rok, který aspiruje na jednu z nejhorších sezon v historie českého mužského tenisu.

Zatímco ženy úspěšně atakují příčky nejvyšší a pohybuje se stále ve vysokém počtu mezi elitou, mužům se vstup do roku 2018 vůbec nepovedl. Vyjma stálice Tomáše Berdycha, který ale také už zažil mnohem lepší sezony.

Za Berdychem propast
Jako ukazatel trápení českých tenistů můžeme vzít žebříček ATP Race To London, který počítá výsledky hráčů od začátku sezony bez vlivu ročníku minulého. A pohled na něj je opravdu tristní.

Nejlépe je na tom dlouhodobá jednička Tomáš Berdych, kterému se sice nevyvedly poslední tři turnaje, ale s 640 body se drží na 22. místě a na první desítku ztrácí „jen“ 375 bodů. Za čtvrtfinalistou Australian Open ale zeje obrovská díra, kterou je nutno co nejdříve zacelit, jinak hrozí, že by i v klasickém žebříčku ATP mohl být Berdych jediným Čechem v první stovce.

Jiří Veselý je totiž až na 172. místě světa se 125 body. Dokázal sice vyhrát první kolo v Istanbulu, což jeho konto navýší o 20 bodů, ale na první stovku i tak ztrácí téměř sto bodů a nutně potřebuje uhrát dobrý výsledek, na který čeká od lednového čtvrtfinále v Aucklandu.

Pomohou návraty zraněných?
A to je vše. Na základě výsledků od ledna se žádný další český hráč nevešel do první dvoustovky. Až na 249. místě je Zdeněk Kolář, za ním je další velká propast a 304. místo patří Václavu Šafránkovi, jenž od konce ledna vyhrál jen jeden zápas a hned osm jich prohrál.

Určitou jiskřičku naděje může dávat návrat Lukáše Rosola, který ale tento týden na Prosperita Open vypadl hned v prvním kole a prozatimní 461. místo nevylepší. Po zranění se vrací také Jan Šátral (419.), jehož cílem je návrat do druhé světové stovky, ale i u něho bude cesta velmi strastiplná. Totéž platí u Marka Jaloviece, jenž se tento týden vrátil po téměř tříměsíční pauze, stejně jako Šátral.

Své o tom ví Adam Pavlásek, který by rád zpátky do první stovky, ale letošní výkony ho v Race řadí až na 418. příčku. I tak je ale jediným Čechem, který se alespoň dostal do kvalifikace French Open, kde se přeci jen dají nasbírat pěkné body do žebříčku.

Nezbývá než doufat, že přijde zlom a lepší výsledky, jež katapultují české tenisty na pozice, kam patří. První čtyři měsíce však nepřinesly příliš pozitivního.

ATP Race k 30.4. 2018
22. Tomáš Berdych 640b.
172. Jiří Veselý 125
249. Zdeněk Kolář 76
304. Václav Šafránek 55
312. Marek Jaloviec 54
329. David Poljak 48
370. Petr Michnev 39
404. Jaroslav Pospíšil 34
418. Adam Pavlásek 32
419. Jan Šátral 32
457. Pavel Nejedlý 28
461. Lukáš Rosol 27
478. Michal Konečný 26