Nečekal jsem takový hukot, ocenil Herbert třineckou atmosféru

- Daniel Kubelka

Sobotní čtyřhra bývá v Davis Cupu tradičně doménou českého týmu. V aktuálně probíhajícím čtvrtfinále proti Francii však tentokrát nebyli naši tenisté favority, do cesty se jim totiž postavil aktuálně nejlepší světový pár Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut a dvojice Radek Štěpánek s Lukášem Rosolem nakonec svým soupeřům podlehla o pětisetové bitvě.

Zatímco o složení českého deblu se dlouho spekulovalo, u Francouzů byla sázka na vítěze nedávno skončeného Wimbledonu jasnou volbou. Mahut s Herbertem až do dnešního dne zvítězili ve 30 z 34 zápasů v tomto roce a ne nadarmo se mohou chlubit vizitkou aktuálně prvního páru žebříčku ve čtyřhře.

Výborná forma z Tour však v Davis Cupu často nic neznamená. Jak již mnoho slavných tenistů několikrát uvedlo, zápasy v mužské týmové soutěži jsou zcela o něčem jiném. Navíc pokud Vás stejně jako Herberta s Mahutem čeká společná daviscupová premiéra.

„První utkání za Francii v Davis Cupu pro mě vůbec nebylo jednoduché. Začali jsme sice dobře, utkání bylo ale velice těžké a stresující,“ popsal mladší z veleúspěšného páru Pierre-Hugues Herbert své pocity z premiéry a pokračoval. „Netušil jsem, co můžu očekávat. Rozhodně jsem si ale nemyslel, že atmosféra bude tak hlučná,“ byl překvapen výtečnou kulisou ve Werk Areně francouzský tenista, o kterou se však staraly oba fanouškovské tábory.

Herbert s Mahutem nakonec i přesto, že spolu nastoupili poprvé a museli čelit třineckému „kotli“, dokázali českou dvojici v pěti setech udolat a získat pro Francii důležitý druhý bod. Oba deblisté však ale moc dobře vědí, že ještě není hotovo. „Rozhodně netrpíme nějakým uspokojením. Ještě nám chybí poslední krůček,“ byl si Herbert i přes nadějně rozehrané čtvrtfinále dobře vědom toho, že k postupu jsou potřeba tři vítězství.

Toho si je moc dobře vědom i kapitán současného francouzského výběru Yannick Noah, který měl pro své svěřence o sobotní čtyřhře jen slova chvály. „Nicolas s Pierrem zahráli opravdu dobře. Byli lepší dvojicí na kurtu, dokázali udržet nervy na uzdě.“

Do nedělních bojů tak nastupuje Noahův výběr s vedením 2:1 v zádech a úvodní mečbol bude mít na raketě Jo-Wilfried Tsonga, který se utká s českou jedničkou Jiřím Veselým. Desátému hráči světového žebříčku sice nevyšel úvodní duel proti Lukáši Rosolovi, dle Noaha je však již páteční neúspěch zapomenut a Tsonga nastoupí k zápasu s Veselým v plné síle.

„Jo je připraven. Myšlenky na nepodařený zápas s Rosolem už má pryč z hlavy,“ tvrdí odhodlaně šestapadesátiletý lídr francouzské lavičky o svém nejlepším hráči. Zda se jeho slova potvrdí, to začneme zjišťovat již v neděli od 13 hodin, kdy startuje duel Jo-Wilfrieda Tsongy s Jiřím Veselým.