Drama až do konce! Plíšková zvládla obrat, Ostapenková porážku neunesla

- Radek Štohl

Karolína Plíšková na třetí pokus zvládla čtvrtfinále dvouhry ve Stuttgartu. Česká jednička v Německu zdolala Jelenu Ostapenkovou po sadách 5:7, 7:5, 6:4 a o první finále v sezóně se utká s Anett Kontaveitovou.

Z dvou posledních turnajů na antuce se může Karolína Plíšková pyšnit skvělou bilancí osmi vítězství a jedné prohry. Ta navíc přišla loni v semifinále French Open proti Simoně Halepové. Ve Stuttgartu však stále Plíšková ještě pokračuje...

Začátek čtvrtfinále šestadvacetileté tenistce podle představ nevyšel, hned své první podání ve druhé hře ztratila. Pátý gem ovšem české hračce přinesl radost, když využila první brejkbol. Za stavu 4:4 ke všemu měla další dvě příležitosti v řadě, ty ale nevyužila a naopak ve dvanáctém gemu čistou hrou ztratila servis i celý set.

Ve druhém dějství začala lépe Plíšková, která soupeřku brejkla v páté hře, o slibnou šanci ale vzápětí přišla. Následně tenistky excelovaly na podání. Až do jedenáctého gemu, ve kterém Češka podruhé v sadě získala brejk, čistou hrou. Ten po třetím využitém setbolu proměnila.

Závěrečný set nabídl vyrovnané gemy a od třetí hry také tři brejky v řadě, když se vším začala Plíšková. Ta si od stavu 3:2 bez problémů držela servisy. Komplikace přišly jen v poslední hře.

V ní odvrátila dva brejkboly protihráčky v řadě, posléze ještě jeden, aby nakonec sama za chvíli zužitkovala druhý nabídnutý mečbol. Tomu ale ještě předcházel sporný okamžik.

Dva míčky před koncem zápasu Plíšková trefila druhé podaní, po kterém byl pozdě zahlášený aut. Ostapenková returnovala do sítě a v domnění dvojchyby si šla pro brejkbol.

Umpirová rozhodčí ale opravila verdikt čárového a Češka měla rázem mečbol. Její soupeřka situaci po utkání neunesla a umpirové odmítla podat ruku.

„Bylo to obtížné především po mentální stránce, jelikož jsme na náš zápas čekaly velmi dlouho. Utkání začala dobře a já se snažila být dobrou soupeřkou. V téhle těsné třísetové bitvě nakonec štěstí stálo při mně. Jsem ráda, že se mi v závěru podařilo udržet servis a nemusela tak jít do tiebreaku," prohlásila na kurtu Plíšková.

Karolína Plíšková po předchozích dvou neúspěšných čtvrtfinále ve Stuttgartu zápas o semifinále ustála a při své třetí účasti na turnaji bude hrát o první finále od loňského červencového Eastbourne, kde slavila titul. V cestě ji bude od půl sedmé večer stát Anett Kontaveitová, Estonku dříve na okruhu nepotkala.

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 740 000 USD, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) – Jelena Ostapenková (LAT, 5.) 5:7, 7:5, 6:4