Změna! Wimbledonské vítěze vyzve Štěpánek s Rosolem!

- Daniel Kubelka

Česká deblová dvojice pro důležitou sobotní čtyřhru nezůstává v původně nahlášeném složení. Kapitán Jaroslav Navrátil už po pátečním výtečném výkonu Lukáše Rosola avizoval, že bude o případných změnách ještě přemýšlet, vítěze nedávného Wimbledonu Nicolase Mahuta a Pierrea-Huguese Herberta nakonec vyzve dvojice Radek Štěpánek, Lukáš Rosol. Na vině jsou však především zdravotní problémy Adam Pavláska.

„Adam Pavlásek si už při pátečním tréninku hnul se zády. Dnes to šel vyzkoušet, ale bohužel není na sto procent připravený," uvedl Navrátil hlavní příčinu změny v nominaci na pravou míru. „Lukáš je na tom psychicky velice dobře, na druhou stranu je po té včerejší čtyřhodinové bitvě trochu vyčerpán. Věřím ale, že bude přiraven," dodal kapitán českého týmu k účasti Rosola v dnešním deblu.

Sedmatřicetiletý Štěpánek patří mezi velezkušené deblisty a především v Davis Cupu se chlubí výtečnou bilancí dvaceti výher a čtyř porážek. Na tvrdém povrchu navíc v týmové soutěži ještě ani jednou nepohrál, byť nastoupil už do deseti zápasů. Většinu vítězných zápasů absolvoval po boku v Třinci chybějící dlouhodobé české jedničky Tomáše Berdycha.  

O sedm let mladší Rosol nastoupil za český daviscupový tým ke dvěma zápasům a obě utkání na tvrdém povrchu vyhrál. Svou premiéru v deblu si odbyl před třemi lety v památné bitvě proti Švýcarsku, kdy v rámci 1. kola společně s Tomášem Berdychem udolali Chiudinelliho s Wawrinkou v pátém setu v poměru 24:22.

V následujícím roce se pak s Radkem Štěpánkem zasloužil i zpečetění postupu do druhého kola, když v Tokiu český pár hladce zdolal domácí dvojici Ito, Učijama třikrát 6:4.