Patnáctiletý supertalent Kosťuková: Za manžela chtěla Djokoviče!

- Filip Lefenda

V pouhých patnácti letech je čím dál častěji středem pozornosti. Ukrajinský objev Marta Kosťuková se v letošní sezóně pyšní skvostnou bilancí 24 vyhraných zápasů oproti pouhým pěti prohrám a vítězství sbírá dívka, jež letos porazila i Češku Barboru Krejčíkovou, také na prestižním podniku ve Stuttgartu.

Na tom sice musela absolvovat tříkolovou kvalifikaci, přesto se prodrala do hlavní soutěže. Po výhrách nad domácí Middendorfovou a Rumunkou Cadantuovou zvládla i poslední krok, když dokonale zaskočila bývalou světovou jedenáctku Alizé Cornetovou z Francie.

Za méně než čtyřiadvacet hodin od jejího kvalifikačního úspěchu pak Kosťuková načala hlavní soutěž, do níž vkročila pohodovým vítězstvím nad Němkou Lottnerovou. Tu smetla 6:4 a 6:1. „Že bych byla nějak extra překvapená? To nemohu říci. Neustále na sobě pracuji a vím, že jsem schopna hrát dobrý tenis,“ usmívala se po duelu prvního kola sebevědomá teenagerka.

Kosťukové patří v žebříčku WTA 158. pozice a neustále míří vzhůru. „Vše je o talentu a tvrdé práci, jedno bez druhého nejde. Kdybych nebyla talentovaná, nikdy bych se tady nedostala. To samé platí o tom, kdybych nebyla pracovitá,“ uvažovala nahlas o klíčových aspektech úspěchu dívka, která se zkraje roku prodrala na seniorském Australian Open z kvalifikace až do třetího kola. 

Vítězka letošního šedesátitisícového turnaje v Burnie, jež hraje na turnaji ve Stuttgartu poprvé v kariéře, působila během utkání sebejistě. Na podání nabídla německé protivnici celkem devět brejkových možností, hned osm z nich ale zvládla odvrátit. Lottnerovou navíc často dostávala pod tlak a nutila ji tak k chybám.

Snila o sňatku s Djokovičem

Když Kosťuková s tenisem začínala, jednou z hlavních hvězd ženského okruhu byla Maria Šarapovová. „Já ale žádné ženské idoly nikdy neměla,“ přiznala Kosťuková na adresu ženy, s níž se mohla utkat ve druhém kole. Ruska ale později nezvládla třísetovou bitvu s Francouzkou Garcíaovou.

Inspiraci hledala talentovaná Ukrajinka spíše na mužské Tour. „Hrozně ráda jsem sledovala Novaka Djokoviče. Ještě v devíti letech jsem ho chtěla za manžela,“ smála se Kosťuková. „Naše herní styly jsou ale rozdílné,“ dodala závěrem žebříčkově druhá nejvýše postavená juniorka. Na o rok starší a o čtyři příčky lépe postavenou Američanku Anisimovou však ztrácí už jen sedm bodů.