Bautista Agut napálil do hlavy podavače míčků. Jenom varování? divil se Goffin

- Tomáš Macák

Šlo jen o nešťastnou shodu okolností. Roberto Bautista Agut prohrál další gem osmifinálového zápasu proti Davidu Goffinovi, posléze vytáhl míček ze své kapsy a z frustrace ho ranou poslal pryč. Jenže v ten moment zrovna přebíhal hřiště „ball boy“ a úder dostal přímo do hlavy. Následovalo pouze varování ze strany umpirové, přičemž Španěl u rozhodčí loboval za zrušení i tohoto verdiktu. Mnozí se však divili, že se Bautista Agut rovnou neporoučel z kurtu. Včetně belgického soupeře…

Na jedné straně velká pohoda, na té druhé to pořádně vřelo. Za stavu 6:4 a 3:1 pro Goffina měl Belgičan další možnost, jak navýšit vedení - při podání Bautisty Aguta disponoval brejkbolem. Světová šestnáctka vyslala míček pouze do sítě a soupeř šel do třígemového trháku.

Podrážděný Bautista Agut po konci výměny vytáhl z kapsy zbývající míček a raketou ho bez rozmyslu vyslal směrem na druhou stranu hřiště. Ovšem tam nedoletěl - zastavil se ještě na polovině Španěla. V tu chvíli totiž nešťastně přebíhal jeden z podavačů míčků hřiště a ránu dostal přímo do hlavy.

Chlapce, který schytal úder, španělský tenista omluvně poplácal. Od umpirové rozhodčí obdržel třicetiletý hráč varování. Podle pravidel se však v tu chvíli očekávala jeho diskvalifikace.

„Jen jsem viděl, jak míček přímo trefil podavače. Byl jsem překvapený, že dostal pouze varování,“ popisoval své pocity z incidentu Goffin. Kupodivu Bautista Agut v krátké přestávce mezi gemy ještě přišel za rozhodčí a mírný verdikt se snažil reklamovat. Belgický protivník se zase okamžitě umpirové ptal, proč nebyl vítěz osmi titulů na okruhu ATP ze zápasu vyloučen.

„Podle mého názoru, když pošlete míček na hlavu podavače, jste ze hry venku,“ divil se v rozhovoru po utkání sedmadvacetiletý rodák z Rocourtu.

Jeho výrok potvrdil například v roce 1995 deblový zápas ve Wimbledonu, ze kterého byl Tim Henman – kvůli tomu, že vyslal míček na podavačku míčků – s jeho parťákem diskvalifikován.

Na druhou stranu, intenzita úderu Bautisty Aguta rozhodně nebyla největší, což bylo hlavní příčinou toho, že mohl dohrát zápas do konce.

S výsledkem duelu ale spokojený být nemohl. Goffin Španěla porazil ve dvou setech 6:4 a 7:5, díky čemuž ho čekal postup mezi nejlepší osmičku.

Čtvrtfinále však bylo pro Davida Goffina letos konečnou metou. Zastavil ho totiž Grigor Dimitrov po výsledku 4:6 a 6:7(5).