Tři dny, sedm zápasů, dva tituly! Mertensová se proměnila v Iron Woman

- Jan Vojkůvka

Na tuhle tenistku si budou muset dát soupeřky velký pozor. Belgičanka Elise Mertensová prokázala, že se hodlá zařadit mezi nejužší světovou elitu a zvládla hektický víkend v Luganu. Na švýcarském turnaji získala druhý double v sezoně, ale mnohem více šokovala způsobem, jakým k němu dospěla.

Tři dny, sedm zápasů, celkem 17 setů a hned dva získané tituly. Víkend Belgičanky Mertensové nemohl být hektičtější. Na kurtu strávila bezmála deset hodin čistého času, absolvovala tři třísetové bitvy, pokořila ve dvouhře Markétu Vondroušovou a ve čtyřhře Kristýnu Plíškovou...

Dvaadvacetiletá tenistka už v minulé sezoně ukazovala, že její ambice jsou nastaveny hodně vysoko, ale průlomový rok jen předznamenal, čeho je schopná. Po doublu v Hobartu dosáhla stejného úspěchu i v Luganu a to navíc ve stylu, který se jen tak nevidí.

Obdobně napěchovaný týden neprožila snad ani mezi juniorkami a asi už ani nikdy neprožije. Propršený týden v Luganu ale ukázal, kolik fyzických i psychických sil v člence elitní světové dvacítky je.

V pátek dokázala pokořit po setech 6:2, 5:7, 7:5 Markétu Vondroušovou a zdárně obstála i ve čtvrtfinále čtyřhry. Sobota přinesla hned tři zápasy – Monu Barthelovou ve čtvrtfinále dvouhry porazila 6:4, 5:7, 7:6(0) a v semifinále udolala Veru Lapkovou 6:1, 4:6, 6:4. Už notně unavená nastoupila také do semifinále deblu, ve kterém vyřadila Kristýnu Plíškovou.

Neděle už pak, po zvládnutí maratonské soboty, byla z toho pohledu už spíše odpočinkovou. Bělorusku Arynu Sabalenkovou porazila 7:5, 6:2 a po singlovém titulu ovládla společně s krajankou Flipkensovou i čtyřhru.