Hlavně neudělat ostudu, říkal si Lukáš Rosol. Tsongu nakonec dokonale zaskočil

- Jakub Slunečko

V noci ani nespal, jak byl nervozní. „Usnul jsem tak na čtyři hodiny. Tady totiž nehraju za sebe, ale za Česko,“ říkal po úvodním čtvrtfinálovém zápase Lukáš Rosol, který potvrdil titul daviscupového hrdiny. Českého tenistu braly v pátém setu křeče, nakonec ale po čtyřhodinovém maratonu překvapil a francouzského favorita Jo-Wilfrieda Tsongu dokázal udolat.

Zase tolik se Lukáši Rosolovi nevěřilo. Hostující jednička Jo-Wilfried Tsonga je desátým hráčem světa a do Třince přijel s odhodláním zajistit favorizované Francii první bod. „Před zápasem jsem si říkal: 'Hraju s Tsongou, hlavně nedostat 1:6, 2:6, 1:6, protože by byla ostuda. Když jsem usínal, tak se mi hlavou honilo strašně moc myšlenek. Člověk se na to celý týden připravuje a ví, že od něj lidé hodně čekají,“ připustil Rosol.

„Už v rozehrávce do toho šel agresivně. Důležité bylo udržet si první tři podání, aby trochu znervozněl,“ odhalil recept na francouzského soka. Tsonga měl ze začátku podle očekávání navrch. Český tenista se ale držel, využil šanci k brejku a získal první set.

Francouz ale začal tlačit, otočil stav utkání a nakonec měl v napínavém tiebreaku čtvrtého setu mečbol. „Tam jsme si každý prohráli dost bodů na vlastním servisu, takže to mohlo skončit jakkoliv. Když se mi podařilo vyhrát tiebreak, tak se hra otevřela,“ řekl Rosol.

Po třech a půl hodinách se šlo do rozhodující sady. „Pátý set jsem začal dobře a vzal mu servis. Byl jsem hodně dole, když si ho vzal zpátky, a za stavu 2:2 mě braly křeče. Pak jsem mu sebral podání podruhé a neskutečné třinecké publikum mě dohnalo k vítězství,“ popisoval šťastný hrdina pátečního odpoledne.

Dva mečboly za stavu 5:4 ale byly ještě hodně těžké. „Vedl jsem 40:15, ruce tuhé, nohy tuhé... Chtěl jsem si pomoct esem a Radek Štěpánek mi ukazoval, ať podání trochu roztočím,“ říkal Rosol. Diváci pak několikrát už viděli vítězný míček a radostně vykřikli, balonek šel ale nakonec jenom do autu. „To je součást hry – prostě jsme to všichni chtěli dohrát, o to byl ten poslední míček těžší,“ dodal.

Všechno nakonec dopadlo dobře a třicetiletý Lukáš Rosol zajistil České republice veledůležitý první bod. Podobně významný jako v předchozím kole proti Německu, kdy překvapivě ve třech setech přejel Alexandra Zvereva. „Ale tohohle vítězství se cením asi ještě více, protože jsem porazil týmovou jedničku,“ vyzdvihl význam pátečního skalpu Tsongy.

„První zápas byl pro nás dost důležitý, protože nejsme favorité. I protože jsem porazil Zvereva v Hannoveru, tak ode mě lidi dost čekali. Byl jsem nervozní, tady totiž nehraju za sebe, ale za Česko,“ upozorňoval Lukáš Rosol, který svůj úkol zvládl skvěle a usnadnil pozici české jedničce Jiřímu Veselému. Ten nakonec bohužel na svého parťáka nenavázal a po prvním dni je tak stav nerozhodný 1:1.