Těžká šichta pro Mertensovou. Belgičanka sehrála pět zápasů ve dvou dnech

- Jan Havlovic

Pořádný test fyzické kondice absolvovala v Luganu Elise Mertensová. Světová dvacítka totiž sehrála na jihu Švýcarska pět duelů ve dvou dnech – tři tříseťáky v singlu a dva duely ve čtyřhře. Belgická tenistka navíc dokázala ve všech pěti duelech uspět! Náročný program zakončí Mertensová nedělním finále proti Bělorusce Sabalenkové v singlu a poté zabojuje o titul i ve čtyřhře.

Letošní ročník turnaje ve švýcarském Luganu komplikuje déšť, což nadělalo velké starosti pořadatelům, kteří tak museli značně improvizovat při skládání zápasového programu. Doplatila na to především Belgičanka Elise Mertensová, která musela sehrát pět zápasů během dvou dní!

Světová dvacítka nejprve zvládla třísetový duel s Markétou Vondroušovou, po kterém uspěla také ve čtvrtfinálovém duelu čtyřhry po boku krajanky Flipkensové. Nejnáročnější část programu přišla pro Mertensovou až v sobotu.

Belgická hráčka si nejprve poradila ve čtvrtfinále s Němkou Barthelovou, kterou udolala až v tiebreaku třetího setu. O pár desítek minut později šla Mertensová na kurt znovu k semifinálovému duelu dvouhry. Nasazená dvojka absolvovala znovu tříseťák, když postoupila přes Bělorusku Lapkovou do finále.

Po bezmála pěti odehraných hodinách nastoupila Mertensová ještě k večernímu duelu semifinále čtyřhry proti páru Kristýna Plíšková/Galina Voskobojevová. Mertensová s Flipkensovou však i tento náročný duel zvládly a postoupily do souboje o titul.

„Je to opravdu mentálně náročné hrát hrát dva singlové zápasy v jeden den,“ komentovala Mertensová náročný program. „I pro mé tělo to bylo nesmírně těžké,“ dodala.

Pět zápasů – pět výher. „Jsem moc šťastná, jak jsem tento náročný program zvládla,“ dodala nasazená dvojka. Další dva zápasy čekají na belgickou hráčku také v neděli. Mertensová zakončí turnaj singlovým finále proti Bělorusce Sabalenkové a poté zabojuje o titul i ve čtyřhře.

14.4
10:45 Elise Mertensová (BEL, 20.) – Mona Barthelová (GER, 68.) 6:4, 5:7, 7:6(0)
15:45 Elise Mertensová (BEL, 20.) – Vera Lapková (BLR, 130.) 6:1, 4:6, 6:4
18:35 Mertensová/Flipkensová (obě BEL) – Kr. Plíšková/Voskobojevová (KAZ) 6:3, 7:5

13.4
13:10 Elise Mertensová (BEL, 20.) – Markéta Vondroušová (52.) 6:2, 5:7, 7:5
20:50 Mertensová/Flipkensová (obě BEL) – Golubicová, Teichmannová (obě SUI) 6:3, 6:4