Propršené Lugano štěstí nepřineslo. Vondroušová po velkém boji padla

- Jan Vojkůvka

Přesun turnaje z Bielu do Lugana se pořadatelům zatím moc nevyplácí. Kvůli dešti mají dlouhé prostoje a páteční program druhého kola se musí hrát, i když počasí rozhodně není tenisu nakloněné. Přesun se pak nevyplatil ani obhájkyni titulu Markétě Vondroušové, která po dlouhém a dramatickém boji prohrála s druhou nasazenou Elise Mertensovou 2:6, 7:5, 5:7.

Česká tenistka nastoupila k utkání druhého kola proti Mertensové po tříhodinovém čekání, které zavinil déšť. I jejich souboj ale trápily přeháňky či, jako v případě druhého setu, pořádný liják, který duel na několik desítek minut přerušil. Míček si na zvlhlé antuce dělal, co se mu zlíbilo a tenistkám pořádně znepříjemňoval jejich práci.

S náročnými podmínkami si lépe poradila poradila Mertensová, která v prvním setu vládla kurtu. Vondroušovou přehrála hladce 6:2 a mířila za jasným postupem do čtvrtfinále, když ve třetí hře druhé sady znovu získala soupeřčin servis. To se ale Češce vůbec nezamlouvalo a dokázala zabojovat. V sérii brejků od třetího do osmého gemu nakonec zvládla hned třikrát Belgičanku rebrejknout a srovnat na 4:4.

V tu chvíli byl zápas přerušen kvůli dešti a tenistky si musely dát neplánovanou pauzu. Po návratu na kurt se Vondroušová dokázala herně zvednout a vyhrát druhý set. V rozhodující sadě se ale opět odehrál dramatický souboj plný brejkbolů a ztracených podání.

Vondroušová odvrátila ve třetím gemu čtyři brejkboly, avšak sama hned v další hře nevyužila dvě šance na returnu. Následně prohrála své podání a Mertensová se ujala vedení 4:2. Česká tenistka dokázala srovnat na 4:4, ale znovu ztratila servis. Po dalším rebrejku měla rozehrán jedenáctý gem výborně a vedla už 40:0, ale svůj náskok nevyužila.

Naopak se Mertensové podařilo potřetí ve třetím setu prorazit servis své soupeřky a mohla jít podávat na vítězství. Vondroušová bojovala, vypracovala si hned dva brejkboly, avšak Mertensová hrozící tiebreak v sílícím dešti odvrátila a do dalších šancí už Češku nepustila. V pořadí druhým mečbolem zápas zakončila.

Vondroušová po vyřazení ve druhém kole přijde o výraznou porci bodů za loňský titul z Bielu a ve světovém žebříčku klesne o zhruba dvacet míst k 70. pozici.