Další Karolína míří ke hvězdám. Muchová chce tu Plíškovou brzy porážet

- Jakub Slunečko

Česko má dvanáctou zástupkyni mezi top 200 hráčkami světa. Talentovaná Karolína Muchová míří ale sebevědomě ještě výš: „Mým cílem je být letos v první stovce,“ říká jednadvacetiletá tenistka, kterou v posledních letech neustále brzdilo zdraví. To se má teď změnit.

Naposledy předvedla Muchová velkou jízdu na turnaji ITF ve Francii, kde i s kvalifikací vyhrála sedm zápasů za sebou a prošla až do finále. Po cestě si s přehledem poradila s hráčkami, které byly v žebříčku třeba i o sto příček výše.

Do finálového klání už ale nenastoupila. Potlačované bolesti zraněného břišního svalu ji přemohly. I tak Karolínu Muchovou výborné výkony ve Francii posunuly poprvé v životě do první světové dvoustovky, odkud chce směle pokračovat mnohem výš.

Ráda by brzy porážela Markétu Vondroušovou nebo sestry Plíškovy, se kterými loni hrála – a prohrála. „Myslím si, že když se budu pravidelněji konfrontovat s těmito i ostatními tenistkami top 100 na větších turnajích, vidím reálně, že je v blízké době mohu porážet,“ říká.

Jak se to Karolíně Muchové daří, uvidí brzy i diváci v Praze na největším českém turnaji J&T Banka Prague Open.

V žebříčku jste na 192. místě, poprvé v top 200. Čím to, že se vám to sešlo zrovna teď?
Připisuji to kvalitní zimní připravě, jak po tenisové stránce, tak i kondiční. Popracovali jsme s trenérem na určitých věcech, které se každým dalším zápasem začínají projevovat, cítím se na kurtu lépe a lépe. Také mě po dlouhé době netrápí žádné zranění a cítím se celkově fyzicky fit, což se mi v minulosti nikdy nepovedlo.

Na posledním turnaji jste vyhrála sedm zápasů, došla až do finále, po cestě jste v hlavní soutěži porazila téměř samé lépe postavené hráčky. Jak to, že se vám tam tolik dařilo?
Nevidím to tak, že když jsou hráčky žebříčkově lépe postavené, tak je velkým překvapením, když je porazím. Paradoxně nejtěžší zápas na turnaji jsem hrála proti Urszule Radwaňské a ta se pohybuje kolem 500. místa na světě. Na druhou stranu semifinálový zápas proti Kalinské, která byla žebříčkově o dost výš, jsem odehrála polomrtvá a na výhru to stačilo.

Do finále jste ale nenastoupila, z jakého důvodu?
V zápase druhého kola proti Parmentierové jsem si natáhla břišní sval, což mi znemožnilo naplno podávat. Každým zápasem se to bohužel jen zhoršovalo. Už na čtvrtfinále jsem nastoupila s tím, že zkusím odehrát pár gemů. V den finále jsem ale věděla, že to už nepůjde.

Nenastoupit do finále, to už musí být opravdu vážná věc. Přemýšlela jste, že byste to aspoň zkusila?
Že vůbec nebudu hrát, jsem se rozhodla až v den finále společně s trenérem, fyzioterapeutem a doktorem turnaje, kteří mi nastupovat na kurt určitě nedoporučovali. Protože bych mohla riskovat zranění na delší dobu. I když jsem to zkusit chtěla, nakonec jsem si sama přiznala, že už si přes bolest břišního svalu nejsem schopna nadhodit ani balon na servis.

Jak jste na tom zdravotně teď a jak se připravujete na další turnaje?
Po desetidenní pauze, kterou jsem vyplnila rehabilitací, začínám postupně s tenisem a kondiční přípravou na antuce.

Omezovalo vás zdraví v rozletu i v minulých letech?
Ano, byl to asi největší faktor, který mě v hraní omezoval.

K top 200 jste byla blízko už v říjnu 2016, proč to tehdy nevyšlo?
Sice jsem dosáhla svého žebříčkového maxima, ale turnaje jsem odehrávala přes bolest, se zraněními a nedostatečnou připraveností. Nebyla jsem v té době fyzicky ani zdravotně ready na to, abych pokračovala ve vzestupu na žebříčku. Musela jsem na pár měsíců odložit raketu a doléčit se.

Jaké turnaje teď plánujete? Chcete se poprat o nějaké podniky WTA?
Příští týden začínám menším turnajem s dotací 25 tisíc ve Švýcarsku a pak plánuji dvě kvalifikace WTA turnajů ve Stuttgartu a na Spartě.

Loni jste hrála s Karolínou i Kristýnou Plíškovými nebo Markétou Vondroušovou. Cítíte, že tyto hráčky pomalu doháníte?
Podle mě se v téhle době ženský tenis celkově vyrovnal a rozdíly mezi hráčkami nejsou tak velké. Myslím si, že když se budu pravidelněji konfrontovat s těmito i ostatními hráčkami top 100 na větších turnajích, vidím reálně, že je v blízké době mohu porážet.

Jaký je váš tenisový cíl pro tuto sezonu?
Můj cíl je být v první světové stovce.

Soupeřky občas říkají, že hrajete trochu chlapský styl tenisu. Máte nějaký tenisový idol nebo hráče, jehož styl se vám líbí?
Líbí se mi, asi jako skoro každému, styl i celkově hra Federera.

Pořád vás trénuje Slovák Emil Miške nebo jste v poslední době dělala nějaké změny v týmu?
Ano, trénuje. Koncem loňského roku jsem začala spolupracovat s kondičním trenérem Pavlem Jandou a sportovním psychologem Tomášem Gurským. Jsem se svým týmem momentálně spokojená.

Na krku i při zápasech nosíte křížek, má pro vás nějaký speciální význam?
Má. Byl to dárek od rodičů k patnáctým narozeninám, od té doby ho prakticky nesundavám a věřím, že mi nosí štěstí.


 

Karolínu Muchovou jsme vyzpovídali na kameru loni po jejím největším úspěchu – finále Advantage Cars Open 2017, ve kterém podlehla Markétě Vondroušové 5:7 a 1:6.

 

That excitement when we go to the vet?

Příspěvek sdílený Karolína Muchová (@karolinamuchova),Dub 1, 2017 v 2:10 PDT