ATP

Senzace v Marrákeši! Kohlschreiber padl s hráčem sedmé stovky

- Radek Štohl

Velké překvapení se ve středu odehrálo na podniku ATP v marocké Marrákeši. Třetí nasazený a loňský finalista Philipp Kohlschreiber ve třech setech nestačil na domácího Lamine Ouahabu, který jednomu z favoritů celého turnaje uštědřil i kanára. Ouahabovi přitom v současnosti patří až 617. místo světa.

Ještě v neděli Kohlschreiber podstoupil fantastickou pětisetovou bitvu na Mallorce, kde v pátém utkání čtvrtfinále Davis Cupu prohrál s Davidem Ferrerem, díky čemuž Španělsko postoupilo do semifinále týmové soutěže.

O pouhé tři dny později si však čtyřiatřicetiletý tenista v Marrákeši uřízl ostudu. Do zápasu s Ouahabou přitom nevstoupil vůbec špatně, úvodní sadu si za šestadvacet minut podmanil v poměru 6:2.

Následující dva sety se ale pro bývalého šestnáctého hráče žebříčku staly noční můrou. Ve druhé sadě si hned třikrát ztratil vlastní servis a během celého dějství uhrál pouhých jedetenáct míčů.

Lamina Ouahab v Marrákeši hraje svůj první zápas v hlavní soutěži ATP od dubna 2016, v hlavní části Challengeru se neukázal od září 2016. I přesto dokázal Kohlschreibera porazit 2:6, 6:0, 7:6(3).

Do závěrečného setu vstoupil Kohlschreiber čistou hrou při vlastním podání a okamžitým brejkem. Průběh třetí sady měl poté klidné parametry a tak se zdálo, že čtvrtfinalista Wimbledonu 2012 bez problémů postoupí do dalšího kola.

Za stavu 5:3 ale Němec na servisu nezískal jediný fiftýn a v následujícím gemu dovolil protihráči srovnat na 5:5. Sada posléze dospěla do tiebreaku, ve které se Ouahab ujal vedení 6:1, o které již nepřišel. Nečekaný skalp mohl slavit po necelé hodině a tři čtvrtě a třetím využitém mečbolu.

Grand Prix Hassan II, Marrákeš (muži, 561,345 EUR, antuka)

1. kolo
Philipp Kohlschreiber (GER, 34.) - Lamine Ouahab (MAR, 617.) - 6:3, 0:6, 6:7(3)