Češi v akci: Siniaková nestačila na Beckovou, Michalička i Staněk schytali debakl

- Jan Vojkůvka

Dlouhé čekání a přerušovaný zápas nakonec nezastavilo Kateřinu Siniakovou v cestě za postupem do druhého kola turnaje ve švýcarském Gstaadu, kde se dozvěděla svou soupeřku až krátce po obědě. Stala se jí Němka Becková.

Turnaj ve švýcarském Gstaadu může být považován za jeden z nejkomplikovanějších turnajů v této sezoně. Počasí, které nad oblastí panuje, protáhlo mnohé zápasy prvního kola až do pátku, tedy do dne, kdy se za normálních okolností hrají čtvrtfinálové duely. Gstaad tak v pátek čekaly dohrávky prvního kola a následně kompletní program kola druhého.

V něm již čekala na svou soupeřku Kateřina Siniaková, která ve čtvrtek otočila zápas s velezkušenou Patty Schnyderovou, přičemž její zápas byl kvůli dešti přerušovaný, což ji možná i trochu pomohlo v otočce. Soupeřka pro druhé kolo vzešla ze zápasu mezi Němkou Annikou Beckovou, pátou nasazenou, a Marinou Erakovičovou z Nového Zélandu. Němka musela otáčet zápas, což se jí nakonec podařilo a zvítězila 3:6, 6:2, 7:5.

Jenže Siniakové zápas s Beckovou vůbec nesedl a zejména na servisu předvedla obrovské trápení. Během celého utkání si udržela česká tenistka pouze jedno podání a to ve třetím gemu prvního setu. Vniveč tak vyzněly oba brejky, na které ve střetnutí s německou favoritkou dosáhla.

Becková sice po zisku podání soupečky na úvod zápasu výhodu neudržela, ale od čtvrté hry doslova dominovala dvorci a vyhrála 10 gemů v řadě. Siniakovou od obdržení kanára sice zachránil šestý gem druhé sady na returnu, kdy dosáhla na svůj druhý zisk soupeřčina servisu, ale následně opět neudržela vlastní podání a prohrála 2:6, 1:6.

Poznaň Čechům příliš nepřála
Na lepší počasí bez deště čekají také polští organizátoři v Poznani, kde na tenisty čeká v pátek program druhého kola i čtvrtfinále. Pokud by se tedy Marku Michaličkovi a Robinu Staňkovi zadařilo a uspěli ve svých zápasech druhého kola, čekalo by je odpoledne i čtvrtfinále. Jenže tak se nakonec nestalo...

Marek Michalička si zahrál s pátým nasazeným Španělem Pere Ribou, na něhož z loňského turnaje v Meerbuschu nemá příliš dobré vzpomínky. Prohrál s ním ve dvou setech a lépe nedopadl ani v Poznani. Prakticky dopadl mnohem hůře, jelikož tentokrát uhrál pouze tři gemy, trápil ho první servis, který netrefoval tolik, kolik potřeboval, když už se trefil, tak ho nedokázal tolik využívat, a úspěšnost přes druhé podání měl bídných 30%, tedy 8 vyhraných míčků z 26. Z toho všeho nakonec vyplynula porážka 1:6, 2:6.

Ještě hůř dopadl zápas Robina Staňka, na kterého čekal čekal sedmý nasazený Belgičan Kimmer Coppejans, papírově tedy o něco hratelnější soupeř, v praxi však nikoliv. Proti Staňkovi byl i fakt, že se mu letos na antuce hrubě nedaří a má na ni negativní bilanci 8/13. Po utkání s Coppejansem si připsal už 14. porážku na antukových dvorcích. A, bohužel, za rovnou hodinu hry nebyla ani chvilková naděje, že by Staněk mohl pomýšlet na úspěch. Se svým soupeřem prohrál hladce 1:6, 0:6.

Pokud u Michaličky hovoříme o trápení na servisu, u Staňka to byla hotová tragédie. Neudržel si ani jednou servis a jediný gem, který uhrál, byl na returnu. Přes druhé podání uhrál jen 4 míčky s úspěšností 17%, přes první se nedostal ani přes 50%.

ATP/WTA
Ladies Championship Gstaad (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, 2. kolo)
KATEŘINA SINIAKOVÁ (93.) - Annika Becková (GER, 38.) 2:6, 1:6

BRD Bucharest Open (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, čtvrfinále čtyřhry)
Shiniková (BUL), VORÁČOVÁ - Kaniaová (POL), KREJČÍKOVÁ 4:6, 6:2, 6:10
semifinále čtyřhry
KUNČÍKOVÁ, STUCHLÁ - Mooreová (AUS), Wongteanchaiová (THA) 6:3, 5:7, 8:10

CHALLENGERY

Poznan Open (muži, 42 500 € + H, antuka, 2. kolo)
MAREK MICHALIČKA (276.) - Pere Riba-Madrid (ESP, 194.) 1:6, 2:6
Kimmer Coppejans (BEL, 214.) – ROBIN STANĚK (264.) 6:1, 6:0

ITS CUP, Olomouc (ženy, 50 000 USD, antuka, čtvrtfinále)
Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku.

UNIVERSITY OF THE PACIFIC $50,000 USTA PRO CIRCUIT CHALLENGER, Stockton (ženy, 50 000 USD, tvrdý povrch, semifinále čtyřhry)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ, van Uytvancková (BEL) – Honová, Sandersová (AUS) 7:6, 7:5

ITF/Futures

Brno Open (muži, 10 000 USD, antuka, semifinále)
Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku.

16.Sparkasse ITF/Tennis Austria Future Circuit, Kramsach (muži, 10 000 USD, antuka, semifinále)
MAREK JALOVIEC (695.) - Yannick Hanfmann (GER, 500.) 1:6, 4:6

Egypt F15 Men's Futures, Šarm aš-Šajch (muži, 10 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále dvouhry)
TOMÁŠ PAPÍK (772.) - Quentin Robert (REU, 1042.) 6:3, 6:1
semifinále čtyřhry
PAPÍK, Kilani (TUR) – Gee (GBR), Milovič (SRB) 6:7 (4), 6:7 (2)