ITF v Olomouci: Muchová odstoupila a pustila do semifinále Pantůčkovou, Mendesová padla po boji

- Jan Vojkůvka

ITS Cup v Olomouci se přehoupl do své závěrečné fáze, kterou zahájí během pátečního dne čtvrtfinálové zápasy dvouhry a semifinálové duely čtyřhry. Do semifinále se dostala Gabriela Pantůčková, které odstoupila soupeřka kvůli zranění.

Zápasy druhého kola přinesly zajímavé rozuzlení, ze kterých vzešlo několik překvapivých jmen pro čtvrtfinálové boje na olomoucké padesátce. Kupříkladu Tereza Smitková nestačila na teprve sedmnáctiletou Maďarku Fanny Stollarovou. Příjemným překvapením je naopak postup do čtvrtfinále Pernilly Mendesové, která svou cestu turnajem zahájila v tříkolové kvalifikaci a dnes se pokoušela, neúspěšně, o další postup v zápase s Italkou Grymalskou. Navíc ji čeká i semifinále čtyřhry.

Mendesová šestý mečbol neodvrátila

Velkou bitvu svedla s italskou soupeřkou Pernilla Mendesová, úspěšná kvalifikantka, jež na podniku v Olomouci zvládla tři zápasy před hlavní soutěží a v ní, možná i oproti očekávání, prošla až do čtvrtfinále, čímž potvrdila nesporné kvality, které jako bývalá hráčka třetí světové stovky má.

Jenže zápas s Italkou Grymalskou i přes výborný začátek nakonec úspěchů české hráčky nepřál. Po vítězství 6:2 v prvním setu přišel dlouhý a náročný boj v druhé sadě, v níž si obě tenistky dvakrát vyměnily vzájemně servis. Je však nutné podotknout, že v obou případech musela Mendesová dotahovat manko. Set nakonec došel do zkrácené hry, v níž Grymalská vyhrála 7:5 a vynutila si třetí set.

Rozhodující set byl rozdělen do tří etap. Tu první ovládla Grymalská, která se ujala vedení 3:0 s výhodou brejku. Druhou etapu opanovala Mendesová, jíž se podařilo srovnat na 3:3. Jenže závěrečná část sady a její koncovka patřila opět italské tenistce. Mendesová sice po ztrátě servisu dokázala čelit pěti mečbolům, přičemž dvakrát trefila lajnu, ale na ten šestý již byla krátká a s turnajem ve dvouhře se musela rozloučit.

„Myslím, že to byl hodně kvalitní zápas. První set z mé strany byl výborný, hodně jsem soupeřku tlačila, zakončovala jsem míčky. Druhý set byl vyrovnaný, bohužel mi to nevyšlo v tiebreaku. Moje gemy na servisu nebyly moc jednoduché a unavila jsem se tam. Třetí set jsem prohrávala 0:3, srovnala na 3:3. Měla jsem i nějaké šance, takže je to škoda a mrzí to,“ řekla po utkání Mendesová. Tu hodně mrzí ztracený tiebreak druhého setu, v němž vedla 5:4, ale soupeřka podle ní zariskovala ve chvíli, kdy neměla co ztratit a výsledek zvrátila.

„Koncem druhého setu jsem už byla unavenější, ale vyšlo se mi vyhecovat a pak jsem si řekla, že do toho půjdu a uvidí se, jak to půjde,“ podotkla Mendesová ke srovnání ve třetím setu, přičemž následně nevyužila brejkboly, které mohly ještě vývoj koncovky zvrátit. „Oba gemy mohly dopadnout lépe pro mě a už by to bylo o něčem jiném. Ale myslím si, že soupeřka byla trpělivější a já chtěla zakončit rychleji míčky, více jsem riskovala. Měla jsem zůstat déle ve výměně,“ doplnila.

Pernilla přitom odvrátila pět mečbolů, ale na šestý už nestačila. „To už bylo složitější pro ní. Servírovala, aby ukončila zápas a byl na ni větší tlak. Říkala jsem si, že když to otočím, tak to bude skvělé, a když ne, tak ne,“ smála se Mendesová.

Muchová odstoupila, Pantůčková si zahraje v semifinále

Odpolední program v Olomouci měl okořenit ryze český souboj mezi šestou nasazenou Karolínou Muchovou a Gabrielou Pantůčkovou, přemožitelkou Petry Cetkovské. K duelu však nakonec nedošlo, když zhruba hodinu a půl před začátkem bylo oznámeno, že Karolína Muchová z turnaje odstoupila kvůli zranění. Důvodem byly dlouhodobě trvající problémy s loktem, který ji limitoval i při hře a do čtvrtfinále už ji nepustil.

Starší ze sester Pantůčkových se tak podívá do semifinále štědře dotovaného turnaje a navazuje na výborné výsledky z této sezony, během níž získala dva tituly a byla ještě v dalším finále. Navíc si vylepšila loňský výsledek už o dvě kola, když v minulé sezoně v Olomouci vypadla v osmifinále.

V semifinále ji čeká čtvrtá nasazená Ruska Jekatěrina Alexandrovová, jež si poradila s již zmíněnou Maďarkou Fanny Stollarovou, které překvapivě ve druhém kole přehrála Terezu Smitkovou.

Mendesová prohrála i v deblu

Závěr pátečního programu obstaral zápas čtyřhry s česko-polskou dvojicí Pernilla Mendesová, Magdalena Frechová, které však proti bosenským soupeřkám Buckové a Tinjičové nedokázaly najít recept a prohrály ve dvou setech 4:6, 2:6, když dokázaly využít jediný brejkbol ve čtvrtém gemu první sady, kdy snížily na 1:3 ze svého pohledu.

„Soupeřky byly sehranější a rozhodlo to, že jsme udělaly více chyb od základní lajny, tak i na síti. Třeba jsme si připravily dobře výměny, ale pak jsme důrazně nezakončily výměnu a to soupeřky dělaly lépe než my,“ zhodnotila zápas Mendesová. „Celou dobu byly lepší, takže dnes jsme si ani výhru nezasloužily,“ podotkla dvaadvacetiletá hráčka.

Po výpadku v singlu se tak Mendesová rozloučila s Olomoucí i v deblu.

Čtvrtfinále dvouhry
PERNILLA MENDESOVÁ (Q) - Anastasia Grymalská (ITA) 6:2, 6:7(5), 3:6
Fanny Stollarová (HUN) - Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 4) 3:6, 4:6
Jelizaveta Kuličkovová (RUS, 1) - Tena Lukasová (CRO, 7) 6:3, 7:6 (5)
KAROLÍNA MUCHOVÁ (6) - GABRIELA PANTŮČKOVÁ  bez boje

Semifinále čtyřhry
Katharina Lehnertová (PHI), Anastasija Šošinová (UKR) - Agnes Buktaová (HUN), Lenka Juríková (SVK) 6:4, 6:2
Magdalena Frechová (POL), PERNILLA MENDESOVÁ - Ema Brugicová Bucková, Jasmina Tinjičová (BIH) 4:6, 2:6

14.7. ITF v Olomouci: Tři Češky slaví postup do čtvrtfinále singlu

13.7. ITF v Olomouci: Čtyři Češky zvládly první kolo singlu, Miklová, Malíková a Sisková končí

12.7. ITF v Olomouci: Druhé kolo v úterý vybojovaly Pantůčková, Žovincová i Cetkovská

11.7. ITF v Olomouci: Do hlavní soutěže se kvalifikovaly Mendesová a Žovincová

10.7. ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich