Strýcová zazářila, Plíšková si připsala ve Fed cupu první porážku

- David Schlegel

Barbora Strýcová deklasovala sedmnáctou hráčku světa Timeu Bacsinskou 6:0, 6:2. Pak však Karolína Plíšková, která je v Luzernu poprvé v kariéře českou jedničkou ve Fed cupu, ztratila dobře rozehraný zápas s Viktorijí Golubicovou 6:3, 4:6, 4:6.

Strýcová na Bacsinszkou umí, v Luzernu ji porazila už počtvrté v kariéře a nikdy s ní neztratila ani set. Nicméně kvapík, jaký předvedla v sobotu, překvapil všechny české fanoušky. Teprve za stavu 0:6 a 0:3 Bacsinská udržela servis, ale Strýcovou to nevykolejilo. Poslední náznak toho, že by se zápas mohl zkomplikovat, přišel za stavu 4:2 a 0:30 při podání Strýcové, ta však nakonec servis dokázala udržet. "Myslela jsem, že se budeme prát o každý míč. Ale zahrála jsem výborně, na kurtu jsem si to užívala. Taktika, kterou jsme stanovili s týmem, do posledního balonu fungovala," uvedla po zápase pro server iDnes.cz Barbora Strýcová.


V tu chvíli to s českými barvami vypadalo dobře, protože Karolína Plíšková byla proti 129. hráčce světa Viktoriji Golubicové jasnou favoritkou. Plíšková však zápas ztratila a po zápase nezadržela slzy. V zápase výborně podávala, zaznamenala celkem 18 es a dlouho to vypadalo, že Češky kráčí ke druhému bodu. Přesvědčivě vedla 6:3 a 4:2. Pak však ztratila servis a na její raketu se začala vkrádat nervozita. Golubicová začala svou soupeřku v delších výměnách přehrávat a když si Karolína nepomohla servisem, měla Golubicová navrch.

Ve třetím setu už vedla Golubicová 5:2. Následný servis však ztratila a Plíšková s problémy díky čtyřem bodům přímo z podání snížila na 4:5. Při následném servisu Golubicové mohla Plíšková vyrovnat na 30:30, zkazila však jednoduchou smeč. Nestalo se jí to v zápase zdaleka poprvé. "Ta smeč byla tragická. Byla hodně lehká, bylo to nohama. Chyba se však stala už dřív," uvedla po zápase v rozhovoru pro iDnes.cz.

V neděli půjde Karolína Plíšková na kurt jako první. Od 12:00 změří síly se švýcarskou jedničkou Timeou Bacsinszkou. Po nich by měli na kurt nastoupit Barbora Strýcová proti Viktorijí Golubicové. Následovat by měla čtyřhra, do níž jsou přihlášené Allertová s Hradeckou a Bacsinszká s Hingisovou.