Dorazíme to, doufá kapitán Navrátil. Do čtyřhry Veselého s Pavláskem?

- David Soumar

Dobrá volba, mohl se kapitán Navrátil pochválit. Do pátečních duelů poslal Veselého a Pavláska, kteří ho nezklamali. Veselý vyhrál ještě hladším způsobem, než kapitán čekal. Pavlásek zase nad očekávaní uspěl v singlové premiéře. Nyní stojí kapitán před dalším rozhodnutí, a sice koho má nasadit do sobotní čtyřhry. „Doposud mě Adam v deblu vždy podržel. Jirka zase proti Lešemovi odehrál perfektní zápas,“ napovídá.

Po prvním dni vede český tým 2:0. Jak hodnotíte první zápasy?
Nemůžu se na první hrací den dívat jinak než pozitivně. O Jirkově bodu jsem byl přesvědčený. Že to bude tak hladké, to jsem úplně nečekal. Jirka podal svůj průměrný výkon. Věděli jsme, že izraelský hráč byl na antuce velmi špatný. Udělal mnoho chyb. To utkání bylo od začátku pro Jirku úplně jasné.

Pak přišla na řadu singlová premiéra Adama Pavláska…
Tady jsem čekal, že to bude vyrovnanější utkání. Sela je zkušenější hráč, ale na antuce šly jeho výkony také dolů. Adam začal dobře, pak ale bohužel následovaly čtyři hluché gemy. Hrál krátké balony, nechodil do míčů, dělal chyby. Tak jsem mu říkal, že musí být agresivnější. Začal lépe servírovat a od poloviny druhého setu byl lepším hráčem. Ve třetím setu jsem říkal, že bude důležitý začátek. Hned první gem měl 40:0, ten ale ještě prohrál. Po tom už byl lepší, Dudi měl něco s rukou – nemohl skoro hrát forhend. Každá premiéra v Davis Cupu je těžká. Je dobře, že si Adam před tím zahrál ty čtyřhry. Už si to vyzkoušel. Na premiéru to byl vynikající zápas.

Čekal jste od Pavláska takový výkon? Čekal jste, že Selu přehraje?
Já jsem samozřejmě viděl ty tréninky. Rozhodování mezi Pavláskem a Rosolem nebylo jednoduché. Lukáš je zkušenější. V posledních letech mě podržel, odehrál v Davis Cupu vynikající utkání. Nebylo to snadné rozhodnutí. Zvítězilo to, že Adam byl rozehranější, přestože jeho výsledky na turnajích nebyly takové, jaké si přál. Lukáš ještě potřebuje chvíli potrénovat. Vrátí se a na podzim bude velice platným hráčem. Potřebuje ještě asi měsíc, aby se vrátil do té formy, jakou měl. Po zranění achilovky je těžké se vrátit. Z toho důvodu jsem se rozhodl pro Pavláska. To rozhodnutí bylo dobré, za což jsem rád.

Kdy se rozhodne o tom, koho nasadíte do sobotní čtyřhry?
Napřed si musím sednout s klukama a říct si, co bude a jak bude. To je nejdůležitější. Doposud mě Adam v deblu vždy podržel. Jirka zase proti Lešemovi odehrál perfektní zápas. Vše nasvědčuje tomu, že by mohli hrát spolu.

Jakým mementem je zápas s Nizozemskem? Tam český tým také vedl 2:0, pak ale vedení ztratil.
Určitě to mám v hlavě nejen já, ale i kluci. Myslím, že Holanďani byli o třídu lepším soupeřem. A doufám, že to v sobotu dorazíme.

Máte pocit, že Pavláskovi Davis Cupu hodně sedí? I když se mu na turnajích nedaří, tady se dokáže vybičovat k velmi dobrým výkonům…
On má Davis Cup rád. Je to sebevědomý hráč, to je tady moc důležité. Kolikrát ty premiéry dopadají špatně. Pamatuji si Jirkovu premiéru nebo i ty ostatní. Tenhle kolektiv jsou všechno mladí hráči, asi až na Lukáše, a všichni drží při sobě a hrozně se znají. To taky hodně pomáhá. Jsou to podobné ročníky. Veselý je o rok starší než Šafránek, Adam Pavlásek a Roman Jebavý k tomu. Ta parta je vynikající. Mají dobré zázemí a kolektiv kolem nich pro ně dělá maximum. Ta parta není tolik kvalitní, jako byl Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Pracovitostí se ale mohou posunout výš. Adam má na to, aby se vrátil do stovky. Lukáš, když nebude tak opotřebovaný, tak by se tam také mohl vrátit. Musíme nejprve dorazit tento zápas. 

Berete to i jako takové osvěžení tuto novou partu?
Jsou to mladí kluci, to je velké osvěžení. Na druhou stranu ztratit tak velké hráče, jakými byli Tomáš s Radkem, to jednoduché není. Davis Cup mohou vyhrát jen takové osobnosti, jako byli oni dva. Uvidíme, jak se dál bud vyvíjet sezona všech těch jednotlivců. Když tento zápas dorazíme, máme pak dost času, abychom na něčem zapracovali v září.

Jaký vy máte pocit z toho, že ta jejich éra měla tak rychlý konec?
Je to jejich věc. Radek kariéru končit musel, jelikož mu pokračování nedovolilo zdraví. Tomáše chápu. To, co on pro Davis Cup udělal, by udělal málo kdo. Hrál ho jedenáct nebo dvanáct let. Držel na světové úrovni sebe i tým. Jeden bez druhého by Davis Cup nikdy nevyhráli. Na druhou stranu mě trošičku mrzí, že se Tomáš nerozloučil. Nemyslím s týmem, ale s fanoušky. Ti za námi dvanáct let cestují. Chtěli ho vidět, podporovali ho. Zůstává takovou legendou našeho týmu , že by si to rozloučení zasloužilo.