Dva kanáry by byly třešničkou na dortu, usmíval se Veselý. Otok kotníku je pryč

- David Soumar

Jiří Veselý se znovu musel popasovat s rolí favorita a očekáváním zisku prvního bodu. Proti Edanovi Lešemovi to zvládl s velkou parádou a připsal si jedno z nejrychlejších vítězství v historii českého daviscupového týmu. První bod přinesl do šatny už po 57 minutách. „Myslím, že nikdo nečekal, že to bude takto rychlé a jednoznačné,“ říkal po zápase. Den před utkáním ho přitom ještě trápil nateklý kotník.

Chytnout začátek, přál si Jiří Veselý před utkáním. Nový formát zápasů hraných na dva vítěztné sety by totiž hráči v případě ztráty prvního dějství dával méně prostoru na otočení utkání. Přání se Veselému splnilo nad očekávání. „I když úvod zápasu byl trochu nervózní,“ říkal. Musel totiž potvrzovat roli favorita.

„Jak jsem získal první brejk, tak se mi trochu ulevilo. Soupeř byl zaskočený mou hrou, neseděla mu,“ uvedl Veselý. První set zvládl za necelých dvacet minut: „Rozhodující tam byl ten jistý úvod.“

Pro Veselého se jednalo o první vítězství v této týmové soutěži v domácím prostředí. Po posledním míčku tuto skutečnost hlasitě oslavil. „Chtěl jsme hlavně přinést ten bod do šatny. Cítil jsem takovou zodpovědnost. Vítězství bylo moc důležité jak pro mě, tak pro tým.“

Nechybělo moc a Čech mohl slavit výhru dvakrát 6:0. Izraelec první gem vybojoval až za stavu 6:0 a 5:0 pro českou jedničku. „Byla by to taková třešnička na dortu. Nevím, jestli se to vůbec někdy v historii Davis Cupu stalo. Jde hlavně o to vítězství. Za stavu 5:0 jsem si ale toho kanára taky přál,“ usmíval se. 

NEJISTOTA DEN PŘED ZÁPASEM

Přesto se nakonec urodilo jedno z nejrychlejších vítězství českého týmu v historii. Veselý slavil první bod už po 57 minutách. „Je to nezvyk. Myslím, že nikdo nečekal, že to bude takto rychlé a jednoznačné. Je to samozřejmě příjemné, ale podstatný je ten bod.“

Veselého přitom ještě ve čtvrtek sužoval otok pravého kotníku. „Přes noc to naštěstí splasklo,“ ulevil si. „Ve čtvrtek to bylo ještě takové nejisté. Ráno jsem si šel zatrénovat a rozhodl jsem se, že do toho jdu.“ Veselého zradil kotník při servisu během tréninku v Prostějově. „Sám nevím, jak si může člověk při podání zvrtnout kotník,“ usmíval se.

Česká jednička se cítí připravena v nabitém programu i na sobotní souboje – v případě kapitánovy nominace i na čtyřhru! „Uvidíme, jaké bude skóre. Já osobně připravený jsem. Rozhodně to nepodceníme, posledně nám uteklo vedení 2:0. Postavíme ten nejsilnější možný tým,“ ujistil.