Španělská korida! Nadalovi a spol. o víkendu patří aréna pro býky

- Tomáš Macák

Naprosto speciální. Takový bude celý daviscupový víkend ve Valencii. Našlapané týmy Španělska a Německa usilují o postup do semifinále. Tým z Pyrenejského poloostrova má za vítězstvím dotáhnout Rafael Nadal, který se do soutěže o salátovou mísu vrací po třech letech, což už je samo o sobě dostatečným tahákem. K tomu ale ještě přidejte unikátní arénu, ve které se běžně prohánějí rozzuření býci. Domácí fanoušci se mají opravdu na co těšit.

Ikonická stavba v samotném srdci města na východním pobřeží Španělska, která zde vyrostla v polovině 19. století, zkrátka poutá pozornost. Zvenku arény se nacházejí plakáty, které poutají na býčí zápasy - velmi to populární španělskou zábavu. A vedle toho lákadlo na trochu jiný zápas.

Vzhledem k nabitým soupiskám španělského i německého týmu to bude o víkendu na antuce pod širým nebem a před ochozy, na které se může vměstnat přes 10 tisíc lidí, skutečně drsný souboj, který vlastně mohou na stejném místě lidé vídat často. 

To když proti sobě stojí toreador a podrážděné rohaté zvíře…

Valencijská Plaza de Toros ještě nikdy Davis Cup nehostila, ovšem ve stejném městě se už týmová soutěž konala několikrát. Naposledy ale v roce 2003, kdy Španělsko porazilo chorvatské tenisty 5:0. Teď do třetího největšího města země přijelo Německo v čele s jedničkou Alexanderem Zverevem.

Dvacetiletý talent v neděli musel zkousnout porážku ve finále masters v Miami od Johna Isnera, pro kterého to je nejcennější titul v jeho dlouhé kariéře. Zverev se pak už odebral na španělské pobřeží. A netradiční dějiště tenisového zápasu ho velmi zaujalo.

Na hostující straně „Saša“, na té domácí jakožto hlavní tvář Rafael Nadal. Ten se na kurty vrací po více než dvou měsících. Naposledy se představil ve čtvrtfinále Australian Open, ze kterého ale musel odstoupit kvůli svalovému zranění. Kromě toho stihl v roce 2018 odehrát pouze dvě exhibice.

I jemu se dvorec umístěný na skutečně speciálním místě velmi zamlouvá.

 

Muy buenas sensaciones en Valencia! Great feelings in Valencia!

Příspěvek sdílený Rafa Nadal (@rafaelnadal),Dub 3, 2018 v 4:48 PDT

Nadal má při svém návratu po ruce více než dobré spoluhráče - Roberta Bautistu Aguta či Davida Ferrera.

To mladá německá jednička zase doufá v pomoc především čtyřiatřicetiletého Philippa Kohlschreibera.

Zkrotí španělští zápasníci na antukovém povrchu německé „býky“?  Rozhodně jsou jasní favorité. Z posledních 26 zápasů totiž na domácí půdě neprohráli ani jeden…

Po prvních dvou zápasech je stav 1:1.