Davis Cup: Pavlásek navázal na Veselého! Češi jdou do dvoubodového trháku

- Tomáš Macák, Radek Štohl

Česká daviscupová reprezentace v pátek odpoledne odstartovala svoji cestu za návratem do elitní skupiny. Jako první na kurt porubské arény vyběhl Jiří Veselý proti Edanu Lešemovi, kterému nedal sebemenší šanci - z dvorce ho vyprovodil výsledkem 6:0 a 6:1. Další bod přidal při své reprezentační premiéře ve dvouhře Adam Pavlásek, který zaskočil hráče z elitní stovky Dudiho Selu po setech 3:6, 6:3, 6:1. Čeští tenisté se tak po prvním dni dostali do trháku 2:0.

Čeští daviscupoví reprezentanti si už téměř dva roky nezahráli před vlastním publikem. Šanci se před domácími fanoušky ukázat mají znovu až teď v ostravské Porubě.

Po prvním dni, v rámci kterého se hrály dva zápasy, příznivcům udělali dvojnásobnou radost.

V prvním případě nedala česká jednička, Jiří Veselý, šanci Edanu Lešemovi, kterého porazil 6:0 a 6:1. Do překvapivého dvoubodového trháku pak Českou republiku poslal Adam Pavlásek, který zaskočil lídra izraelského výběru Dudiho Selu i přes nepříznivý vývoj. Vyhrál 3:6, 6:3, 6:1.

Pro Adama Pavláska byl duel s Dudim Selou jeho premiérou v týmové soutěži ve dvouhře. Čekal ho těžký křest ohněm. Třiatřicetiletý Izraelec je jedničkou svého týmu a nachází se v první stovce žebříčku, zatímco českému tenistovi patří nyní místo až ve třetí stovce.

V jejich dosavadním jediném vzájemném střetnutí, před dvěma roky v Šen-čenu, vyhrál Sela 2:0.

Vstříc drobnému překvapení vyrazil Pavlásek v první sadě úspěšně. Hned první gem, ve kterém měl servis Sela, vyhrál Pavlásek navzdory tomu, že v této hře prohrával již 15:40.

K nadějnému vedení 2:0 se ale nepropracoval, protože záhy ztratil servis on. A jeho výkon v tu chvíli začal uvadat.

Pavláskův soupeř následně vyhrál čtyři hry v řadě a vypadalo to, že si hladce jde pro zisk prvního setu. Za nepříznivého stavu 1:4 a podání izraelského tenisty dokázal Pavlásek zabojovat a ze své snahy vytěžil brejk. Následně si i dokázal udržet svůj servis.

Stíhací jízda ale tímto skončila.

Sela proměnil třetí setbol a vyhrál 6:3.

I do druhého setu Pavlásek vstoupil relativně dobře. Úspěšně si držel servis, ovšem dlouho se mu nedařilo přidat potřebný brejk.   

Příležitost na změnu přišla v osmém gemu a český tenista ji pořádně chytil za pačesy. Bývalý 72. hráč světa v tento moment vedl 5:3 a šel podávat na vítězství ve druhé sadě.

Pavlásek udržel nervy na uzdě a veledůležitý gem získal.

Nabuzený Pavlásek pokračoval ve velmi zlepšeném výkonu i v rozhodující sadě, protože poté, co ubránil své podání, dokázal ve druhém gemu Selu brejknout. Byť v následující sadě čelil dvěma brejkbolům, dokázal si nakonec servis udržet a vedl 3:1.

Sela začínal být postupem času rozhozený, a naopak Pavláskovi začaly padat míčky do správných míst. Třiadvacetiletý Čech přidal další brejk, díky čemuž měl náskok tří gemů.

Izrealskému reprezentantovi se kompletně rozpadala hra, a tak měl rodák z Bílovce zanedlouho první dva mečboly.

Druhý pokus byl úspěšný. První start ve dvouhře v daviscupovém týmu tak proměnil v úspěšnou premiéru.

Veselý nekompromisně potvrdil roli jedničky.
Prvním, kdo měl Českou republiku přiblížit zpět ke světové skupině Davisova Cupu, byl Jiří Veselý. Toho čekal v úvodním zápase víkendového klání proti Izraeli, které se koná v ostravské Porubě, jednadvacetiletý Edan Lešem, až 276. hráč světa.

A pro Jiřího Veselýho, který se naposledy na domácí půdě, konkrétně v Třinci, spolu s českým týmem představil v červenci roku 2016 proti Francii, to byl sladký návrat do Slezska.

Napřed 6:0, pak 6:1. První bod se pro Českou republiku zrodil velmi rychle a jednoznačně. 

Český reprezentant se pustil do soupeře – který v letošním roce vyhrál jediný zápas, a to ještě po skreči – hned od začátku. Lešemovi sebral ve druhém gemu servis a vytvořil si výhodu pro zbytek prvního setu.

Rozdíl v žebříčkovém postavení se projevoval i nadále. Hru diktoval Veselý a mladý Izraelec kupil jednu chybu za druhou. Proto se zanedlouho dostala česká jednička do vedení 4:0.

Lehce rodák z Příbrami znervózněl v pátém gemu, kdy si Lešem vytvořil brejkbol, ovšem dál už Veselý soupeře nepustil a zvýšil na 5:0.

Už za 26 minut měl vítěz jednoho titulu na okruhu ATP k dispozici setbol, který dokázal využít. V první sadě tak nadělil Veselý soupeři kanára.  

Domácí prostředí a zvolený antukový povrch seděl Veselému i v dalších minutách. Zato Lešem s oranžovou drtí bojoval. Hned při první příležitosti ve druhém setu český tenista znovu připravil Izraelce o servis, a jelikož brejk potvrdil i při vlastním podání, vedl opět velmi rychle 3:0.

K tomu za chvíli Lešem znovu přišel o podání. Těžko mohlo v tu chvíli českého tenistu něco odstavit z vítězné koleje.

To, kdo byl na dvorci pánem dokreslovala situace, když měl Lešem první gembol v uktání při vlastním podání až za stavu 0:5. Ten také využil a vyhnul se tak dvojnásobnému direktu bez zisku jediné hry. To bylo však vše.

Sedmý gem už ovládl Veselý.

 „Jooo,“ mohl si hlubokým hlasem zařvat za 59 minut český hráč.

Nový formát
Český výběr si vinou loňského sestupu okouší nový formát Davis Cupu, který je zatím uplatňovaný v nižších skupinách. V čem tkví hlavní rozdíl?

Oproti minulosti se jedná o dvě zásadní změny. Tenisté již proti sobě nesoupeří tři dny, ale pouze v pátek a v sobotu, přičemž čtyřhra stále zůstává naplánovaná jako třetí v pořadí.

Druhá novinka se přímo týká samotných utkání. Daviscupové zápasy byly stejně jako utkání na grandslamech hrány na tři vítězné sety, zatímco současné duely jsou rozhodnuty již poté, co jeden z hráčů vyhraje dvě dějství.

Páteční program
Jiří Veselý – Edan Lešem 6:0, 6:1

Adam Pavlásek – Dudi Sela 3:6, 6:3, 6:1