Domácí hrdina! Isner v Miami urval premiérovou trofej z Masters

- Jan Vojkůvka

Americký tenista John Isner si konečně může říct, že to dokázal. Poprvé v kariéře se mu podařilo vybudovat a udržet si formu po celé dva týdny a vybojovat největší titul dosavadní kariéry. Dvaatřicetiletý servisman udolal v nedělní finálové bitvě Alexandra Zvereva 6:7(4), 6:4, 6:4.

Čtyřikrát odcházel John Isner po finále na turnaji ATP World Tour 1000 jako poražený, čtyřikrát svou snahu nedokázal dotáhnout až do konce. Turnaj v Miami ho ovšem zastihl v životní formě, kterou Američan dokázal přetavit v tolik vytouženou trofej, na níž bývalá světová desítka čekala tolik let.

V heroické bitvě, která trvala více než dvě a půl hodiny, se mu jeho radost pokoušel překazit německý mladík a pátý hráč světa Alexander Zverev. Tenista, jehož kariéra je teprve v začátcích a přesto už dokázal na Masters uhrát víc než zkušený Isner, šel do zápasu v roli mírného favorita a dokázal tuto pozici v prvním setu naplnit.

Sice se dostával mnohem více pod tlak Američanova returnu, ale ustál problémy ve druhém i šestém gemu a dovedl dějství až do tiebreaku. V něm byl o něco úspěšnější a získal první set po vítězství 7:4.

Isner, kterému se začínal sen o zdolaném finále z Masters opět vzdalovat, ale zbraně nesložil a naopak se dál dokázal opírat o to, co jeho hru zdobí takřka v každém utkání. Dělovým servisem eliminoval každou snahu Zvereva o klíčový brejk a trpělivě na returnu čekal na jakékoliv zaváhání soupeře.

Dočkal se v devátém gemu druhé sady, kdy se přes shodu dostal k brejkbolu, jenž proměnil. Možná lehce rozhozený radostí následně čelil dvěma brejkbolům při vlastním servisu, ale opět Zverevovi nedovolil vybojovat tolik potřebný brejk a druhým setbolem sadu uzavřel. V cestě za ziskem setu při odvracení brejkbolu navíc vyhrál fenomenální výměnu, která dostala publikum na centrálním dvorci ze sedaček.

Rozhodnout tak musel závěrečný set. Zverev se už tentokrát na returnu prosadit vůbec nedokázal a uhrál jen tři fiftýny. Isner naopak nevyužil jeden brejkbol ve třetím gemu, čtyři brejkboly v páté hře a podařilo se mu obrat Němce o servis až v devátém gemu. Když následně čistou hrou zápas doservíroval, vybojoval před domácím publikem největší titul kariéry, který ho navíc vynese zpět do elitní světové desítky.