Kilnarová suverénně získala třetí titul

- Radek Štohl

Monika Kilnarová se na podniku v řeckém Irakliu dočkala prvního letošního titulu. Osmnáctiletá tenistka ve finále porazila Lisu Sabinovou dvakrát 6:3 a během celého turnaje tak neztratila ani jeden set. Pro českou hráčku se celkově jednalo o třetí trofej ze dvouhry, v minulosti jednou ovládla i čtyřhru.

Kilnarová začala letošní sezónu velmi vlažně. Na prvních dvou podnicích ITF vypadla hned v kvalifikaci, na turnaji stejné kategorie v Trnavě sice v hlavní soutěži dokázala zvládnout první kolo, v osmifinále ale nečekaně prohrála s Pernillou Mendesovou.

Hráčka, která se v juniorské kategorii dostala na šestadvacátou příčku, začala sbírat výsledky až od působení v Itálii. Na patnáctce v Solarinu nejprve došla do finále, na stejném místě poté vybojovala čtvrtfinále. Následně se mohla již vrhnout na antuku, na které loni získala první tituly mezi profesionálkami.

Ve druhé polovině března se Kilnarová zúčastnila prvního ze dvou turnajů v Irakliu. V Řecku v úvodních třech zápasech nepřišla o jedinou sadu, v semifinálovém utkání za stavu 3:6, 0:2 skrečovala Yleně In-Albonové.

O pouhé tři dny později však znovu naskočila do prvního kola a od té doby jen zářila. Při cestě do finále si připsala jednoznačné výhry, na českou tenistku postupně nestačila Francatiová (636.), Ponomarová (642.), Boualemová (718.) a ani Koelzerová (523.). V nedělním utkání ji čekala třetí nasazená Lisa Sabinová (459).

Proti švýcarské soupeřce Kilnarová získala brejk hned ve třetí hře utkání a ačkoliv okamžitě vlastní servis ztratila, rychle se jí podařil rebrejk. Situace s brejky se od sedmého gemu do konce úvodní sady opakovala, a tak první set zamířil na konto mladší tenistky.

Ve druhém dějství Sabinová dvakrát při podání české hráčky udeřila, ale při svém servisu si nevedla dobře. Kilnarová od stavu 1:2 vyhrála čtyři gemy za sebou a jelikož do závěru duelu nic závratného už nenastalo, mohla osmnáctiletá tenistka slavit zisk třetího titulu z dvouhry v kariéře.

Všechny tituly ze singlu získala talentovaná hráčka na antuce, na té letos dokázala vyhrát osm zápasů a prohrála pouze jediný. První a dosud poslední trofej ze čtyřhře vybojovala loni v červnu na tvrdém povrchu v Montemoru.


Galerie