Miami Open: Muži zkompletovali překvapivé kvarteto, ženské finále obstarají grandslamové vítězky

- Filip Lefenda

Už bez českých účastníků dvouher pokračuje prestižní turnaj v Miami. Mužská část v noci ze čtvrtku na pátek poznala své semifinalisty. Tím asi nejpřekvapivějším je Španěl Carreňo-Busta, který proti Andersonovi přežil mečbol. Ženské finále obstarají nečekané loňské grandslamové vítězky Sloane Stephensová s Jelenou Ostapenkovou.

Po Johnu Isnerovi a Juanu Martínovi Del Potrovi, kteří se spolu utkají o finále už v pátek, doplnili v Miami kvarteto nejlepších Pablo Carreňo-Busta s Alexanderem Zverevem.

Španělský hráč svedl s Jihoafričanem obrovský souboj, který trval téměř tři hodiny. Dramatický duel musel nakonec rozhodnout až tiebreak třetí sady. V tom měl Anderson za stavu 6:5 mečbol, poté ale prohrál tři míče v řadě a z postupu se tak radoval Carreňo-Busta. Ten si po výsledku 6:4, 5:7 a 7:6(6) zahraje o největší finále v kariéře proti Němci Alexanderu Zverevovi.

Světová pětka si totiž posléze poradila s Chorvatem Bornou Čoričem dvakrát 6:4, když za celé utkání neztratila ani jeden servis. Čorič dosud přitom nebyl zrovna oblíbený soupeř německého soka – oba předešlé dva duely, z nichž jeden se uskutečnil na posledním US Open – Zverev prohrál.

Ženské finále obstarají grandslamové šampionky

Ženská část turnaje v Miami zná už dokonce své finálové složení. K radosti domácích fanoušků si o titul zahraje Sloane Stephensová, jež vyzve Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska. Půjde tak zároveň o souboj dvou loňských grandslamových vítězek.

Stephensová, jež ovládla poslední US Open, se posléze na kurtech dlouho trápila, v Miami se ale rozehrála ke skvělým výkonům. Naposledy Američanka otočila střetnutí s Běloruskou Azarenkovou, kterou porazila 3:6, 6:2 a 6:1.

To vítězka loňského Roland Garros Jelena Ostapenková dosud v Miami neztratila ani sadu. Osmifinálová přemožitelka Petry Kvitové zastavila v semifinále domácí překvapení Daniellu Collinsovou. Hráčka z chvostu první světové stovky dokázala v předešlém kole získat skalp krajanky Venus Williamsové, proti lotyšské světové pětce už ale neměla nárok, když prohrála 6:7(1) a 3:6.

Miami Open presented by Itaú
Čtvrtfinále mužské dvouhry
Pablo Carreňo-Busta (ESP, 19.) – Kevin Anderson (RSA, 8.) 6:4, 5:7, 7:6(6)
Alexander Zverev (GER, 5.) – Borna Čorič (CRO, 36.) 6:4. 6:4

Semifinále ženské dvouhry
Viktoria Azarenková (BLR, 186.) – Sloane Stephensová (USA, 12.) 6:3, 2:6, 1:6
Jelena Ostapenková (LAT, 5.) – Danielle Collinsová (USA, 93.) 7:6(1), 6:3