WTA

Strhující závěr. Stephensová je po obratu ve finále

- Radek Štohl

Sloane Stephensová si zahraje o první titul z Miami. Americká tenistka v semifinálovém utkání porazila Viktorii Azarenkovou 3:6, 6:2, 6:1, když od stavu 2:0 ve druhém setu pro Bělorusku prohrála jediný gem. Domácí hračka si ve finále zahraje s vítězku zápasu Ostapenková - Collinsová.

Od triumfu na posledním grandslamu minulého roku se Stephensová hledala, když prohrála osm zápasů v řadě. Následně došla jen do čtvrtfinále v Acapulcu a třetího kola v Indian Wells.

V Miami ale opětovně našla svoji formu, před semifinále si například poradila s Muguruzaovou nebo Kerberovou. Do čtvrtečního utkání však i přes poslední výsledky vstupovala v roli favoritky její soupeřka.

Právě Azarenková také díky dvěma brejkům zahájila utkání lépe. Stephensová ale kontrovala, v páté hře při vlastním servisu odvrátila dvě hrozby a chvíli na to srovnala na 3:3.

Úvod zápasu plných ztracených podání ale pokračoval, běloruská tenistka po další takové chvíli vedla 4:3. Následně si teprve podruhé v zápase udržela servis, aby po brejku čistou hrou získala úvodní sadu 6:3.

Nástup do druhého setu se znovu lépe povedl bývalé světové jedničce, která vedla 2:0 a leckdo měl o postupující jasno. Za daného stavu ale Azarenková ztratila servis čistou hrou a její soupeřka brzy srovnala.

Možná dost klíčový moment semifinále se odehrál v páté hře. Tenistka z Minsku při podání zažehnala tři šance soupeřky v řadě, aby následně nevyužila dva gemboly a celou hru nakonec promrhala. Stephensová získala další tři gemy a vynutila si rozhodující sadu.

Jak se Azarenkové začátky prvních dvou setů vydařily, tak do závěrečného dějství vstoupila více než špatně. Dvakrát přišla o vlastní servis a prohrávala 0:4. Její protihráčka mohla stav ještě navýšit, ale nakonec po deseti vítězných hrách uspěla dvojnásobná grandslamová šampionka.

To jí však od prohry zabránit nedokázalo, následující dva gemy znovu patřily Stephensové, která se i přes případnou finálovou prohru poprvé v kariéře objeví v TOP 10. Azarenková se pak znovu vrátí do elitní stovky.