WTA

Odrovnala Smitkovou, nyní děsí favoritky

- Radek Štohl

Kdo to je? Podobně možná reagovali někteří tenisoví fanoušci, když v osudí čtvrtfinálových bojů prestižního turnaje v Miami spatřili nečekané jméno. V domácím derby o semifinále se proti zkušené Venus Williamsové postaví Danielle Collinsová, přemožitelka Terezy Smitkové z kvalifikace, ale také postrach Coco Vandewegheové či olympijské vítězky Monicy Puigové.

Danielle Collinsová zažívá vskutku pohádkový týden. Čtyřiadvacetiletá hráčka se jako třiadvacátá nasazená zúčastnila kvalifikace v Miami, kde v úvodním zápase s přehledem porazila Terezu Smitkovou 6:2, 6:4. V dalším zápase si na Američanku nepřišla ani Jana Čepelová, se kterou rovněž neztratila ani set a Collinsová se tak mohla radovat z postupu mezi elitu.

Hned na úvod ale měla obtížný zápas, los ji do cesty přisoudil Irinu Beguovou, aktuálně sedmatřicátou hráčku světového žebříčku. Domácí tenistce ovšem duel žádné problémy nenadělal, rumunskou soupeřku vyřadila po pěti brejcích a výsledku dvakrát 6:1. Až následující utkání mělo ukázat, jak na tom Collinsová skutečně je.

Ve druhém kole totiž stála Coco Vandewegheová. Dvojnásobná semifinalistka US Open ovšem na rozjetou krajanku rovněž nestačila, když prohrála ve třech sadách. V zápase o osmifinále se Collinsová musela proti Donně Vekičové vzpamatovat z prohry v úvodní sadě. Následující dva sety ale patřily překvapení celého turnaje, když je vyhrála 6:2, 6:1.

Osmifinále nabídlo vyrovnaný duel proti Monice Puigové, vítězce olympijských her z Ria. Collinsová po ztraceném prvním setu 3:6 získala druhou sadu 6:4 a o čtvrtfinalistce musel rozhodnout závěrečný set.

Do něho lépe vstoupila Američanka, která vedla 3:1, Puigová ale snížila a šla podávat na srovnání. Domácí hráčka se nenechala rozhodit, získala další brejk a když v následující hře uhájila servis po čtyřech odvrácených brejkbolech, mohla po závěrečném brejku slavit postup do čtvrtfinále.

Skvělý výsledek z Miami zajistí Danielle Collinsové posun z třiadevadesáté pozice do elitní TOP 70. Pokud by v utkání o semifinále porazila Venus Williamsovou, se kterou hraje ve čtvrtek okolo jedné ráno SEČ, dokonce by se přiblížila nejlepší padesátce. A to během jediného turnaje a dvou pohádkových týdnů.

Výsledky Collinsové:
Kvalifikace
1. kolo vs. Smitková 6:2, 6:4
2. kolo vs. Čepelová 7:6(3), 6:4

Hlavní soutěž
1. kolo vs. Beguová 6:1, 6:1
2. kolo vs. Vandewegheová 6:3, 1:6, 6:1
3. kolo vs. Vekičová 4:6, 6:2, 6:1
Osmifinále vs. Puigová 3:6, 6:4, 6:2