Snažím se, ale nejde to, přiznává trápící se Djokovič. Fňukat nehodlá

- Filip Lefenda

Jeho bohatou kariéru zdobily skvělé výkony, díky kterým pobyl hned 223 týdnů v čele mužského žebříčku. Na grandslamech triumfoval dvanáctkrát, hned třicet trofejí pak získal z turnajů Masters, což se podařilo už jen Španělu Nadalovi, s nímž se o rekord momentálně dělí. A právě březnové tisícovky v Indian Wells a Miami patří k jeho nejoblíbenějším – v minulosti je ovládl hned jedenáctkrát. Letos na nich ale Novak Djokovič tvrdě narazil. „Rád bych hrál lépe, ale není to v tuto chvíli možné. Necítím se na kurtu dobře,“ přiznal Srb na tiskové konferenci po poslední porážce.

Po lednovém vyřazení v osmifinále Australian Open prodělal Novak Djokovič menší operaci lokte, březnový návrat na kurty se mu ale vůbec nepovedl. Nejprve nestačil v Indian Wells na japonského kvalifikanta Tara Daniela, v Miami pak neuhrál ani set s Francouzem Benoitem Pairem. Celkově tak třicetiletý Srb zaznamenal už třetí porážku v řadě, což se mu stalo poprvé od roku 2007.

„Snažím se, ale nejde to. To je vše, tak to prostě je,“ smutnil po vyřazení Djokovič. „Necítím se při hře zrovna dobře. Samozřejmě bych rád hrál nejlépe, jak umím, v tuto chvíli je to ale nemožné. Byl jsem horším hráčem,“ uznal Srb, že proti Paireovi si vyhrát nezasloužil.

V současnosti dvanáctý hráč světa se na druhou stranu stále teprve dostává do tempa. Od loňského Wimbledonu, po němž vinou bolavého lokte předčasně ukončil sezónu, šlo v Miami teprve o jeho třetí turnaj a celkově šestý zápas. Zatímco v předešlých případech se však vždy dokázal s osudem na kurtech porvat, nyní působí poněkud sklesle, jako by to snad ani nebyl on.

„Prvních šest gemů jsem hrál dobře, poté jsem vypadl z tempa,“ ohlížel se za duelem Djokovič. „Na příjmu jsem neměl téměř šanci připravit ho o podání. Vždy přišel v pravou chvíli s nechytatelnými údery,“ vyzdvihl počínání temperamentního Francouze, jenž zvítězil dvakrát 6:4.

„Nikdy nemůžete být tím, kým jste byli včera,“ pokračoval v hodnocení nelehkého období. „Musím na sobě dál tvrdě pracovat, trénovat a snažit se svou hru zlepšit. Poslední dva roky byly velmi náročné, ale nejsem jediným, kdo si takovýmto obdobím musel projít. Existují i závažnější zranění, proto zde nebudu sedět a fňukat,“ pronesl Djokovič na tiskové konferenci před přítomnými novináři.

Vinou operovaného loktu musel některé aspekty své hry změnit, odlišný je nyní třeba jeho servis, který má problematické části ruky více ulevit. „Snažím se dělat všechno pro to, abych se dostal tam, kde jsem byl. Momentálně ale nejsem na úrovni, na jaké bych mohl být. Jsem si toho vědom. Musím si věřit a doufat, že lepší zítřky ještě přijdou,“ neztrácí víru srbský šampion.

Na závěr popřel, že by nyní na turnaje cestoval s poraženeckou náladou. „Kdybych nevěřil, že mohu vyhrát, nikdy bych na kurt nešel,“ přiznal. „Tenis miluji, spousta lidí mě podporuje. Za to jsem jim hrozně vděčný. Bohužel zatím nejsem na úrovni, na které by si mě zase přáli lidé vidět, ale tak to prostě je. Život jde dál,“ zakončil Djokovič.