Kvitová je po obratu v osmifinále. Nemám ponětí, jak jsem zvítězila, přiznala

- Filip Lefenda

Podruhé v kariéře si Petra Kvitová zahraje na turnaji v Miami o čtvrtfinále. Světová devítka sice nerozehrála duel proti domácí Sofii Keninové nejlépe, když prohrála první set 3:6, přesto nakonec postupuje. Ve druhé sadě připravila Češka devatenáctiletou soupeřku hned čtyřikrát o servis a vynutila si po výsledku 6:2 rozhodující dějství. V tom Kvitová prohrávala 2:4, poté ale zavelela čtyřmi vyhranými gemy v řadě k obratu. O vyrovnání svého turnajového maxima z roku 2014 si Kvitová v úterý zahraje proti páté ženě světa Jeleně Ostapenkové, vítězce loňského Roland Garros.

Hned při prvním gemu na podání musela Kvitová odvracet dva brejkboly, o dvě hry později už tolik štěstí neměla. Další problémy na servisu přišly v sedmém gemu, po němž prohrávala Češka už 2:5. Vzápětí sice na příjmu snížila, jenže třetí ztracená podání v setu znamenala jeho konec.

Zlepšení dlouho nepřicházelo ani ve druhém dějství, v němž světová devítka přišla o svá první dvě podání, přesto sadu vyhrála jednoznačně 6:2. Devatenáctiletá Keninová totiž na servisu neuhrála ani gem a přepustila své podání Kvitové hned čtyřikrát.

První brejk třetího setu zaznamenala ve třetí hře Kvitová, jenže ho nepotvrdila. O dvě hry později navíc Američanka znovu udeřila na returnu a vedla tak už 4:2. Česká tenistka ale ukázala mimořádnou bojovnost a čtyřmi vyhranými gemy v řadě výsledek otočila ve svůj prospěch.

„Nemám ponětí, jak jsem vlastně zvítězila,“ přiznala Kvitová po utkání. „Byl to opravdu těžký zápas, hlavně psychicky. Je vždy náročné hrát proti mladé soupeřce, kterou tolik neznáte, umí se na vás vytáhnout. Pamatuji si, že když jsem byla mladší, hrála jsem také tak – bez zábran a s vědomím, že nemám co ztratit. Hrála agresivně, bylo to těžké,“ hodnotila dvojnásobná wimbledonská šampionka duel přímo na kurtu.

„Snažila jsem se držet co nejvíce ve výměnách a dostat se do rytmu,“ pokračovala Kvitová, která si v duelu pomohla hned čtrnácti esy. Celkem Češka nastřádala 35 vítězných úderů. „Ve druhém setu jsem se snažila servírovat trochu lépe, více využívat prvního podání a nepanikařit,“ prozradila. Díky splněnému plánu si nakonec vysloužila třetí set, který rovněž zvládla.

Po povedeném obratu si tak Kvitová zahraje v Miami podruhé v kariéře osmifinále. V tom jí čeká Lotyška Jelena Ostapenková. Světovou pětku a vítězku posledního Roland Garros Češka porazila v posledních třech utkáních, naposledy Kvitová povolila Ostapenkové letos v Petrohradu jen dva uhrané gemy.

Miami Open presented by Itaú (ženy, USA, 7 972 535 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry
PETRA KVITOVÁ (9.) – Sofia Keninová (USA, 94.) 3:6, 6:2, 6:4