Šok jako hrom! Federer prohrál se 175. hráčem světa a přijde o tenisový trůn

- Jakub Slunečko

Obrovská senzace se zrodila na turnaji v Miami. Světová jednička Roger Federer prohrála s Australanem Thanasim Kokkinakisem 6:3, 3:6 a 6:7(4). Australskému mladíkovi přitom patří až 175. místo žebříčku, v Miami prošel úspěšně kvalifikací a proti Federerovi byl naprostým outsiderem. Vše ale dopadlo úplně jinak, než se očekávalo, a Švýcar se po brzké porážce musí dokonce rozloučit s pozicí světové jedničky.

Vše od začátku běželo podle očekávaného scénáře. První set Federer celkem v klidu vyhrál 6:3. Následně ale Kokkinakis předvedl životní výkon, dokázal využít dva ze tří brejkbolů a sám čtyři z pěti odvrátil. Zápas kompletně otočil a v těsném tiebreaku převrátil na svou stranu.

Za stavu 6:4 vytasil skvělé první podání a Federer jen marně returnoval do sítě. Australan pak propukl v obrovskou radost, 21letý tenista prožil největší vítězství kariéry.

Federer naopak vypadl v Miami už ve svém prvním zápase a přijde o post světové jedničky, kde ho nahradí opět Španěl Nadal. Ten sice momentálně kvůli zranění nehraje, ale využije toho, kolik Federer poztrácí bodů. Švýcar totiž v Miami obhajoval loňský titul...

Prohra Federera s Kokkinakisem je ale šokující ještě z mnoha dalších důvodů:

1. Kokkinakis je nejníže postaveným hráčem za posledních patnáct let, který porazil světovou jedničku.

2. Federer prohrál po finále v Indan Wells už druhý zápas v řadě, což se naposledy stalo v roce 2014, kdy vypadl v Monte Carlu a v Římě.

3. Kokkinakis ještě před rokem vážně uvažoval, že kvůli zdravotním komplikacím tenisovou kariéru vzdá.

Teď se ale Australan může těšit v Miami na třetí kolo proti Fernandu Verdascovi. A nejspíš i na hodně slibnou budoucnost.