Cetkovská pocítila poprvé v sezoně radost z vítězství. Servis mě moc nepodržel, podotkla

- Jan Vojkůvka

Pocítit radost z vítězství je jedním z důvodů, proč sportovec své odvětví vykonává. Někdy se však spojí mnoho faktorů, které právě výhry a úspěchy zabrzdí a krize, která z toho vyplyne, je frustrující součástí sportovního života. Toto období má již konečně za sebou i Petra Cetkovská.

Zkušená česká tenistka se vrátila do Olomouce, kde se ji dlouhodobě daří s touhou přerušit sérii porážek a konečně si v této sezoně užít zápasovou výhru. Petra Cetkovská naposledy zvítězila v září 2015 ve francouzském Saint-Malo v prvním kole turnaje ITF. Od té doby čekala marně.

Její sportovní život výrazně zkomplikovala řada zranění a zdravotních problémů, kvůli kterým musela několik zápasů skrečovat a v dalších uhrála jen pár gemů. Po šesti prohrách v tomto ročníku však turnaj v Olomouci přinesl konečně i výhru, když druhá nasazená Češka porazila ve dvou setech Rusku Tarasovovou a po dlouhé době měla důvod k úsměvům.

Největší hvězda olomouckého turnaje a bývalá pětadvacítka ženského žebříčku Tarasovovou porazila 6:2, 6:3. „Jednoduché to nebylo. Sice skóre tomu tak napovídá, ale zápas to jednoduchý nebyl. Navíc to bylo první kolo a to je vždy těžké,“ hodnotila Cetkovská své vítězství.

Problém byl zejména na servisu. Cetkovská si několikrát ztratila podání, nasbírala hned 13 dvojchyb. „Podání bych řekla nic moc. Dnes mě teda nepodrželo a nějak se mi třepalo rameno, nemohla jsem to tam pořádně švihnout. Půjdu na tom zapilovat, aby to bylo příště lepší.“

Spoléhat se tak musela zejména na return, na němž si vypracovala 21 brejkbolů a dokázala Tarasovovou přehrát. „Pravda je, že když jsem neměla servis, tak jsem na tom byla lépe a cítila jsem se jistější. Kdybych ho vynechala, tak by to asi bylo lepší,“ smála se jedenatřicetiletá hráčka.

Táhlé zdravotní problémy

V minulé sezoně Cetkovská dokázala ovládnout turnaj ITF v polské Sobotě Rokietnici a právě v Olomouci postoupit do finále. Letní antuková sezona probíhala dobře a úspěch přišel i na US Open, kde se dostala do třetího kola. Jenže na již zmíněném turnaji v Saint-Malo ve druhém kole skrečovala a od té doby přišlo období zdravotních komplikací a herního trápení, které pokořila až nyní v Olomouci.

„Bohužel to byly opět zdravotní důvody, které se táhly od září loňského po US Open. A bylo jich, bohužel, víc v řadě, které mi neumožnily začít pořádně dřív,“ podotkla Cetkovská, která i v prvním kole olomouckého turnaje nastoupila s ovázaným kolenem, což však, dle jejích slov, není nic vážného a má to pro ni spíš placebo efekt.

„To obvázané koleno je spíš psychologická prevence. Já si udělala mini rupturu kolem kolene, úpony. A už je to vlastně jen proto, abych v hlavě si byla jistá. Už mám vše uzdravené, vše odcvičené a odpracované a mám to, abych se na začátek nebála,“ vysvětlovala.

Cetkovská si letos připsala starty na několika turnajích - Australian Open, Indian Wells, Miami či French Open, ale kromě turnaje v Melbourne schytávala výrazné debakly. Že by však tyto výsledky v ní zanechaly strach, aby se to neopakovalo i v Olomouci, odmítá.

„Strach jsem neměla. Strašně jsem se těšila, protože jsem dlouho nehrála. Já už se fakt mohu jenom těšit, protože mě to hrozně baví. Jak jsem říkala, dlouho jsem nehrála, takže jsem ráda, že jsem zase zpátky a mohu se hýbat a hrát, protože mě tenis strašně baví. Kdybych prohrála, tak holt je to sport, šla bych trénovat znovu a vyšlo by to příště.“

Olomouc je Cetkovské zaslíbená

Na turnaji v Olomouci se Petře Cetkovské výrazně daří, hrála zde v roce 2014 i 2015 a zatímco při první účasti na podniku vyhrála titul, v minulé sezoně vybojovala finále. Navíc se hraje na domácím prostředí, kde se zas tak často nemá možnost ukázat a na její utkání prvního kola se přijeli podívat i její blízcí.

„Přijeli známí se kouknout. Mám to tu hrozně ráda, vracím se sem ráda, cítím se tu doma. Fanoušci mi skvěle fandí, je tu příjemné prostředí. A i to, myslím, přispívá tomu, že se mi tu daří,“ řekla Cetkovská.

Na turnaji si příliš velké cíle nedává, i když přiznává, že úspěch by ji zde velmi potěšil, ačkoliv tuší, jak to může být náročné vzhledem k její nerozehranosti. „Je to těžké říct. Vidina vítězství nebo finále, co se mi tu povedly, je krásná. Letos je situace trošku jiná. Budu se soustředit na každý zápas, jako vždy samozřejmě, ale letos ještě víc a pokud to dojde až tak daleko, tak samozřejmě budu ráda,“ dodala.

V druhém kole se Petra Cetkovská ve čtvrtek utká s talentovanou krajankou Gabrielou Pantůčkovou.