Rozzlobená Navrátilová: BBC mi platí desetkrát méně než McEnroeovi

- Jan Vojkůvka

Bývalá tenistka a legenda bílého sportu, Martina Navrátilová, neskrývala své překvapení, když se loni v létě dozvěděla, jaký rozdíl za podobnou práci je schopná televizní stanice BBC vyplatit. Se svým příběhem se svěřila v rozhovoru pro pořad Panorama: Britain's Equal Pay Scandal (britský skandál s platovou rovností).

„Byl to šok,“ přiznává Navrátilová své bezprostřední pocity, když zjistila, že bývalý americký tenista John McEnroe vydělává u BBC minimálně desetkrát více. „John McEnroe vydělává alespoň 150 000 liber, já dostanu za Wimbledon asi 15 000,“ podotýká.

Přesná částka, kterou McEnroe od BBC dostal, zveřejněná nebyla a ani Navrátilová ji nezná. Loni v létě však BBC při zveřejnění seznamu zaměstnanců, kteří si vydělají mezi 150 000 až 199 999 librami, zařadila do tohoto výběru i McEnroea. Pro Navrátilovou se tato informace stala nepříjemným překvapením.

„Pokud McEnroe nedělá spoustu dalších věcí mimo Wimbledon, pak dostává nejméně desetkrát víc peněz než já za velmi srovnatelnou práci,“ nechápe finanční politiku BBC. Stanice se přitom hájí tím, že McEnroe je tváří wimbledonských přenosů a vystupuje mnohem častěji.

BBC přitom Navrátilové tvrdila, že dostává zaplaceno podobnou částku jako muži na stejných pozicích. To se však ukázalo jako lež. „Neříkali nám pravdu, to je jasné. Takové věci se ale jistě dějí i u jiných stanic,“ upozorňuje Navrátilová. „Pro mě je to ale jen částečná práce, jen dva týdny života, ale ženy, co tam pracují po celý rok... Možná ten rozdíl není tak veliký, ale pořád je to spousta peněz.“

Britská televizní stanice je pod palbou kritiky od července 2017, kdy se kromě Navrátilové nepříjemnou informace o horším ohodnocení práce dozvědělo mnoho žen zaměstnaných u této společnosti. Tenisoví experti jsou tak pouze vrškem celé pyramidy.