Řeč čísel: Boj o českou jedničku se přiostřuje. Plíšková na Kvitovou ztrácí

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv světový žebříček prozatím hovoří ve prospěch Karolíny Plíškové, jež zůstává českou jedničkou, kromě dlouhodobého rankingu nabízí WTA také sezonní žebříček, ve kterém se pozice světové šestky povážlivě otřásá. Jak vypadá situace po třetině letošní sezony z pohledu českých tenistek?

A ač v klasickém světovém žebříčku náleží post české jedničky Karolíně Plíškové, v rámci této sezony má jedna z nejlépe servírujících hráček na okruhu co dohánět. Už jen zápasová bilance hovoří jednoznačně ve prospěch Petry Kvitové, jež vyhrála 13 duelů a jen třikrát odešla z kurtu poražená. Na straně druhé Plíšková vyhrála 11 zápasů a v pěti prohrála.

Zatímco Plíšková došla až do čtvrtfinále na Australian Open či v Indian Wells a připsala si semifinále v Brisbane, Kvitová na těchto dvou velkých turnajích selhala, ale připsala si tituly v Petrohradu a Dauhá. O tom, co je pak z hlediska tenisové sezony hodnotnější, hovoří právě zmíněný žebříček.

Klíčové grandslamy
Suma sumárum, Kvitové patří po necelé třetině sezony pátá příčka v WTA Race se ziskem 1510 bodů. Plíšková je devátá s 1045 body. Během prvních tří měsíců sezony tak Kvitová dokázala přehrát svou krajanku a konkurentku o 465 bodů. V dalších týdnech se ale situace může zcela změnit.

Plíškové výhoda je prozatím v tom, že dokáže na větších turnajích postupovat dál než Kvitová. Výjimkou je pouze turnaj v Dauhá, který Kvitová po fantastických výkonech ovládla, zatímco Plíšková vypadla už v osmifinále. Následující měsíce přinesou jeden velký turnaj za druhým, ať je to podnik v Miami, který se tento týden rozjíždí, grandslamy v Paříži a Londýně, nebo série velkých turnajů na antuce.

Cílem Kvitové je tak stabilizovat výkony na grandslamech a Premier Mandatory, na kterých zatím letos oproti své krajance ztrácí.

Boj o českou trojku
Pokud se posuneme v hodnocení úvodní části sezony dál od Kvitové s Plíškovou, českou trojkou je Barbora Strýcová se ziskem 481 bodů. Strýcová měla fantastický vstup do sezony, když dokráčela do čtvrtfinále v Acuklandu a Sydney a vybojovala osmifinále v Melbourne.

Ze zadních příček se začínají blížit mladé pušky Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová. Siniaková, finalistka z Šen-čenu, prožívá jeden z nejlepších vstupů do sezony ve své krátké kariéře. Zápasová bilanci 8-6 tomu přitom až tak neodpovídá. Se ziskem 397 se tlačí do nejlepší třicítky v sezonním pořadí WTA Race.

Vondroušová ve svých osmnácti letech absolvuje poprvé kompletní sezonu na nejvyšší úrovni. Po postupu do druhého kola Australian Open přišlo také druhé kolo v Dauhá, kam došla skrz kvalifikaci, a konečně senzační osmifinále v Indian Wells. A s tím i post sezonní české pětky se ziskem 322 bodů.

V první stovce v žebříčku WTA Race jsou také na 56. místě Denisa Allertová, osmifinalistka Australian Open, a na 95. místě Marie Bouzková, vítězka podniku z mexického Irapuata.