V Indian Wells na sebe zbyly. A takhle to dopadlo, smála se Strýcová po největším deblovém vítězství

- Filip Lefenda

Barbora Strýcová získala na prestižním podniku v Indian Wells svůj nejcennější deblový titul v kariéře. K tomu jí dopomohla i tchajwanská parťačka Su-wej Sie. Paradoxem přitom je, že spolu obě jmenované vůbec hrát neměly, vinou změny pravidel na sebe ale impulzivní Češka s klidnou Asiatkou tak trochu zbyly. „A takhle to nakonec dopadlo,“ smála se jednatřicetiletá Strýcová.

Strýcová měla v plánu hrát nejprve s Ruskou Kuzněcovovou a poté s krajankou Sestini Hlaváčkovou, Sie zase s Rumunkou Niculescuovou. Nakonec to ale nevyšlo. „Došlo ke změnám pravidel, a tak jsme nemohly přejít k zamýšleným parťačkám,“ vysvětlovala Strýcová. Sestini Hlaváčková tak hrála v Indian Wells právě s Niculescuovou, zatímco druhé jmenované musely nuceně utvořit pár spolu. „Řekly jsme si – OK. Budeme tedy hrát spolu a ony také. A takhle to nakonec dopadlo,“ culila se česká hráčka.

Duo, byť zprvu nezamýšlené, ostatně budilo tak jako tak respekt. Barbora Strýcová získala před turnajem v Indian Wells dvacet deblových titulů, bývalá světová jednička Su-wej Sie jen o jeden méně. Tchajwanka navíc už v Kalifornii triumfovala, před pěti lety prestižní podnik ovládla po boku Číňanky Šuaj Pcheng. Strýcová zase nastupovala ve čtyřhře po boku hráček, jakými jsou třeba Lucie Šafářová či Sania Mirzaová, kdysi rovněž královna deblového žebříčku. Právě s Indkou získala v září roku 2016 svůj dosud poslední deblový titul, a sice z Tokia.

Ten z Indian Wells je ale o poznání sladší. „Barbora skvěle zabíjela voleje,“ vyzdvihla práci na síti v podání české parťačky Sie. „Já se soustředila hlavně na to umisťovat míče na základní čáru,“ poodkryla taktické plány Asiatka.

Ta zároveň přiznala, že se pár zápas od zápasu zlepšoval. „Už po prvním utkání jsem se cítila o dost lépe. Šly jsme postupně více a více nahoru,“ libovala si dvaatřicetiletá Asiatka. „Pomohlo i to, že se dobře známe,“ doplnila spoluhráčku Strýcová. „Jsme stejně staré, potkávaly jsme se už mezi juniorkami. Sice jsme spolu dříve debla nikdy nehrály, ale mimo kurt jsme spolu v kontaktu byly,“ pokračovala hráčka původem s Plzně.

Herní projev obou hráček nabízel mimořádný kontrast. Na jedné straně stála impulzivní Strýcová, na té druhé nesmírně klidná Sie. „Je to tak. Dokázala mě uklidnit, fungovalo to,“ usmívala se Češka.

Svou jízdu za společným titulem korunovaly vítězky triumfem nad nejvýše nasazenými Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou. Olympijské vítězky zdolaly Strýcová se Sie dvakrát 6:4 a poradily si i s nepříznivými klimatickými podmínkami. „Bylo to velmi těžké. Hrály jsme vůbec poprvé na centrálním kurtu a foukal dost vítr. V takovém případě se musíte mnohem více soustředit na svůj servis, zejména ten první,“ vracela se ještě k zápasu Strýcová.

„Musíte podmínkám přizpůsobit hru a počínat si trochu jinak. Proti větru jsme se snažily hrát více lobů. Asi jsme při těžkých výměnách byly přeci jen o něco lepší,“ uzavřela hodnocení povedeného turnaje.

Cesta Barbory Strýcové a Su-wej Sie za titulem z Indian Wells:

1. kolo: STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – Al. Rosolská (POL), Spearsová (USA) 3:6, 6:4, 10:8
Osmifinále: STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – H. Čchan, L. Čchan (obě TPE) 6:4, 5:7, 10:6
Čtvrtfinále: STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – Kingová (USA), Srebotniková (SLO) 6:4, 6:1
Semifinále: STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – Dabrowská (CAN), Sü (CHN) 7:6(2), 6:3
Finále: STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – Makarovová, Vesninová (obě RUS) 6:4, 6:4

 

No comment needed .. thank you @suwei_hsieh ?#happy @bnpparibasopen

Příspěvek sdílený Barbora Strycova? (@barborastrycova),Bře 17, 2018 v 8:59 PDT