Bravo! Strýcová vyhrála v Indian Wells nejcennější deblový titul v kariéře

- Filip Lefenda

Barbora Strýcová slaví největší deblový titul kariéry. Jednatřicetiletá Češka spojila pro turnaj v Indian Wells na poslední chvíli síly se Su-wej Sie z Tchajwanu a tato spolupráce klapla na výbornou! Obě hráčky nenašly během dvou týdnů v Kalifornii přemožitelky a korunovaly spanilou jízdu finálovou výhrou dvakrát 6:4 nad nejvýše nasazenými Ruskami Makarovovou s Vesninovou.

Hráčkám během finále znepříjemňovalo život větrné počasí. Při prvním „kolečku“ na podání uspěly ještě všechny, v páté hře už se ale zrodil brejk. Česka s Tchajwankou se dostaly na příjmu do náskoku 40:15, nakonec Strýcová povedeným úderem zajistila zisk gemu až při rozhodující výměně. Rusky však bleskově srovnaly krok, když oplácely stejnou mincí. Stav byl tak v půlce úvodního setu 3:3.

Další úspěch na returnu zaznamenaly Strýcová se Sie za stavu 4:4. Strýcová si winnerem vynutila brejkbol a ten národnostně smíšený pár proměnil. Následně šla česká hráčka podávat na vítězství v sadě. Za stavu 40:30 první setbol nevyžila, při rozhodující výměně ale prokázala instinkt šampionky, když vykouzlila eso.

Vstup do druhého dějství byl pro Strýcovou a její parťačku rovněž výborný, když obě dámy braly hned první servis soupeřek. Brejk ale nepotvrdily, ba co více – o dvě hry později ztratily samy v krátkém sledu podání podruhé. Makarovová s Vesninovou tak v tu chvíli vedly 3:1 a s míčkem v držení mohly ještě více poodskočit.

Tak se ale nestalo. Strýcová se Sie vzápětí na příjmu snížily, aby následně Strýcová zaznamenala na podání čistou hru a srovnala stav na 3:3. Opakovala se tak situace z úvodního dějství, a to i v dalším průběhu. Rusky totiž za stavu 4:4 opět ztratily servis – tentokrát dokonce čistou hrou – a Češka šla opět podávat, tentokrát na vítězství v celém duelu.

Nekompromisní smeč Sie, dva auty Makarovové s Vesninovou a na závěr vítězný úder Strýcové. Poslední gem uhrály vítězky opět bez ztráty jediného fiftýnu a mohly tak v Indian Wells po 83 minutách slavit skalp olympijských vítězek i cenný turnajový triumf.

„Bylo to velmi těžké. Hrály jsme vůbec poprvé na centrálním kurtu a panovaly zde dost obtížné podmínky,“ narážela Strýcová na poryvy větru. „V takovém případě se musíte mnohem více soustředit na svá podání, zejména ta první,“ pokračovala jednatřicetiletá Češka v hodnocení vítězného duelu.

„Musíte se přizpůsobit a hrát trochu jinak. Na straně proti větru jsme se snažily využívat více lobů. Asi jsme při těžkých výměnách byly přeci jen o něco lepší,“ pochvalovala si Strýcová, jež slaví jednadvacátý a zároveň nejcennější deblový titul v kariéře. Bývalá světová jednička ve čtyřhře Su-wej Sie zaokrouhlila svou sbírku deblových trofejí na dvacet, v Indian Wells triumfovala už v roce 2013.

BNP Paribas Open, Indian Wells (ženy, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
STRÝCOVÁ, Sie (TPE) – Makarovová, Vesninová (RUS) 6:4, 6:4