Musíš obětovat čas s rodinou, jinak to nejde, radí Becker Djokovičovi

- Johan Čáp

Bývalý světový hráč číslo jedna stojí před velkou výzvou. Po dlouhých zdravotních komplikacích se pokouší o návrat na svou bývalou úroveň. Pro hráče jeho kvalit to znamená jediné – boj o první příčku žebříčku! Nicméně pro srbského tenistu je zatím letošní rok spíše trápením. Kudy vede tedy cesta zpět na vrchol? Podle Borise Beckera to jde pouze jedním způsobem. Sebeobětováním.

Jedna z aktuálních tváří současné tenisové éry momentálně prodělává jednu z největších krizí své kariéry. V loňském roce získal jen jediný titul, když na startu sezóny triumfoval v Dauhá, nakonec však musel celou svou honbu za dalšími rekordy přerušit. Skreč ve Wimbledonu odstartovala takřka půlroční herní přestávku

Avšak ani letos se nevrátil zpět do své předešlé tenisové rutiny, v únoru dokonce musel podstoupit operaci lokte, který ho tak dlouho omezoval.  Světový trůn musel neochotně přepustit duu Federer–Nadal. A právě od těchto soupeřů by se mohl paradoxně dost učit, oba dva zvládli restart po zranění takřka dokonale. „Tito dva jsou krásnými příklady, že to jde. Ale oni nepatří do škatulky „běžní“, obvykle trvá rekonvalescence daleko delší dobu,“ nabídla Srbovi motivační návod tenisová modla Boris Becker.

Právě motivace bude zřejmě v případě Djokoviče, jehož má nyní po trenérské stránce na starost i Radek Štěpánek, nejdůležitějším faktorem. Jeho druhý restart se totiž také vůbec nevydařil. V Indian Wells prohrál hned v prvním kole se 109. hráčem žebříčku, Japoncem Taro Danielem. Otázka tak zní jasně, jak z kolotoče návratů a neúspěchů vystoupit?

„Je typický rodinný typ, s manželkou a dětmi tráví velké penzum času,“ narážel lehce Becker v rozhovoru pro CNN, který převzal web IBTimes, na důvody, které mohou vést kromě předchozího zranění k Srbově aktuální formě. „Avšak na druhou stranu je velmi inteligentní, takže určitě ví, co má dělat. Bez obětí to prostě nepůjde,“ dodal Becker.

Odluč se od rodiny! Až tak tvrdě se dá interpretovat rada bývalé tenisové legendy. Bývalý trenér srbského plejera jinou cestu k restartu formy nevidí. „Jestli chcete být nejlepší na planetě, musíte se sportu věnovat na sto procent a to non-stop,“ nastínil Becker, jak by měl Djokovič nastalou situaci řešit.

Tak jednoduché to ale zřejmě nebude, kromě tříletého syna Stefana má se svou manželkou Jelenou i dceru Taru, která se narodila v září loňského roku. Právě na spojitost Djokovičových rodinných starostí a formy už narážel loni i John McEnroe, sám tenista však s názorem spolukomentátora BBC nesouhlasil.

I tak se však naskýtá jasná otázka, zvládne Novak všechny výzvy? A kdy? Minimálně jeden příklad ho může inspirovat, čtyřnásobný otec Roger Federer sbírá jeden vavřín za druhým…