Neporazitelnost skončila! Kvitovou zaskočila šestnáctiletá Američanka

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová už patnácté vítězství v řadě nezaznamená. O přerušení její úchvatné série se senzačně postarala teprve šestnáctiletá Amanda Anisimová, která v Indian Wells startují díky divoké kartě.

Anisimová vybojovala divokou kartu minulý týden na challengeru, který se hrál rovněž v Indian Wells a málokdo tušil, jak spanilou jízdu může na turnaji WTA Premier Mandatory předvést. Po výhrách nad Parmentierovou a Pavljučenkovovou si připsala největší vítězství kariéry nad devátou hráčkou světa a dvojnásobnou wimbledonskou šampionkou Petrou Kvitovou, kterou porazila 6:2, 6:4.

Kvitová, jež do utkání vstupovala s bilancí 14 výher v řadě, byla jasnou favoritkou duelu proti 149. hráčce světa. Domácí tenistka ale opět prokázala, jak obrovský potenciál se v ní skrývá a hned ve druhém gemu sebrala Kvitové podání. Když navíc odvrátila brejkbol v páté hře, směřovala směle za vítězstvím v první sadě. Na to dokonce dosáhla na returnu v osmém gemu, kdy podruhé v utkání obrala favorizovanou Češku o servis.

Kvitovou opět srážely nevynucené chyby, kterých tentokrát zapsala na své konto 29. Oproti duelu s Putincevovou je však nedokázala napravit vítěznými údery, kterých zahrála pouze 10. A Anisimová, oproti Putincevová, dokázala svých příležitostí dokonale využít.

Ve druhém setu sice nezačala dobře a byla to naopak česká tenistka, kdo se jako první dostal k brejku hned v úvodní hře, ale od stavu 1:3 byla na dvorci vládkyní znovu Američanka. Šňůrou čtyř gemů v řadě otočila na 5:3 a mohla podávat na vítězství. Kvitová duel dokázala ještě zdramatizovat a vzít si ztracené podání zpět, jenže v desáté hře si čistou hrou opět servis prohrála.

Anisimová, která byla už ve čtrnácti letech juniorskou světovou dvojkou, tak ani ve třetím utkání v Indian Wells neprohrála set a postoupila senzačně už do osmifinále, ve kterém si zahraje jako nejmladší tenistka od roku 2005. Kvitová se naopak musí smířit s hořkou porážkou a začít se připravovat na další velký podnik v Miami, který začíná za týden.