Nová hvězda na obzoru? Šestnáctiletá Američanka zaútočí na neporazitelnost Kvitové

- Jan Vojkůvka

Druhé kolo turnaje v Indian Wells nebylo pro Petru Kvitovou vůbec snadné. A lehké to světová devítka nebude mít ani v kole třetím. V pavouku na ni totiž číhá teprve šestnáctiletá Američanka Amanda Anisimová, která se na jednom z největších turnajů své kariéry prezentuje až senzačními výkony.

Vítězka juniorky na US Open z minulé sezony je bývalou juniorskou dvojkou, a ač nadále může hrát na okruhu pro vycházející naděje světového tenisu, stále více se zaměřuje na profesionální podniky. A není se čemu divit, vždyť juniorskou dvojkou se stala už ve svých čtrnácti letech!

Hráčka, která si už odbyla dokonce i premiéru na grandslamu loni v Paříži, patří vedle Marty Kostjukové nebo Anastasie Potapovové k nejlepším hráčkám, jímž ještě nebylo ani sedmnáct let, je aktuálně také nejlepší hráčkou na okruhu WTA do 18 let. Až za ní jsou tenistky Dajana Jastremská, již zmíněná Kostjuková, Destanee Aiavová nebo Kanaďanka Bianca Andreescuová.

A v Indian Wells na turnaji WTA Premier Mandatory bez ztráty setu prolétla už do třetího kola. V úvodním dějství přehrála Pauline Parmentierovou 6:2, 6:2, v kole druhém pak vyzrála na Rusku Anastasiji Pavljučenkovovou nečekaně 6:4, 6:1. A další soupeřkou bude světová devítka Petra Kvitová.

Kde se vzala tahle mladičká hráčka, jež má před sebou největší zápas kariéry?

Především nemusela do nevyzpytatelné kvalifikace. Anisimová velmi překvapila postupem do druhého kola na turnaji WTA v Newportu v druhé polovině ledna a ještě víc zazářila na challengeru v Indian Wells minulý týden. Zde skrz kvalifikaci prošla až do semifinále, kde ji zastavila až zkušená Italka Sara Erraniová. A svým výkonem v Indian Wells vybojovala Američanka divokou kartu i pro Premier Mandatory.

Tu vítězka jednoho turnaje ITF z minulé sezony využívá dokonale. Ostatně právě už loni, kdy vyhrála šedesátku v Sacramentu a byla na dalších třech turnajích ve finále, ukázala, že po Catherine „CiCi“ Bellisové roste Spojeným státům další mladá hvězda.

Po výhře na juniorce v New Yorku však prozatím zanevřela na juniorský tenis a zdá se, že to rozhodně nebyl krok špatným směrem. Teď ale na ni čeká tenistka, která 14 zápasů v řadě neprohrála. Může být Anisimová tou, která zastaví vítěznou šňůru Kvitové a prodlouží svou spanilou jízdu na „pátém grandslamu“?