Berdych vlétl do Indian Wells s vervou! Marterera vyprovodil ve dvou setech

- Tomáš Macák

Horší než loni to nebude! To si může po své letošní premiéře v Indian Wells říct Tomáš Berdych. Třiasedmdesát minut stačilo českému tenistovi, aby na Masters v Kalifornii prolétl do třetího kola. Němce Maximiliana Marterera porazil poměrně hladce 6:1 a 6:4. Dvaatřicetiletý Berdych prokázal ve druhé sadě pevné nervy, když dokázal otočit ze stavu 0:3.

Určitě chtěl napravit nezdar, kterým pro něj loňský turnaj v Indian Wells skončil. Tomáš Berdych ve druhém zápase, který ho v Kalifornii čekal, prohrál s tehdy 70. hráčem světa Japoncem Nišiokou.

Pro reparát měl z žebříčkového hlediska ideální příležitost - 73. Němce Maximiliana Marterera, se kterým se doposud na okruhu nepotkal.

A vedení v bilanci vzájmených zápasů se ujal český tenista! Utkání vyhrál 6:1 a 6:4. 

Na velký kurt číslo 2, stejně jako na celý areál v Indian Wells, se občas snesla kapka deště, a diváků tak při kalifornském dopoledním čase na mokrých sedačkách příliš nebylo. Nepříznivé podmínky mnohem více seděly Berdychovi.

Hned ve třetím gemu se rodákovi z Valašského Meziříčí naskytly tři možnosti, jak soupeře brejknout. Využil sice až tu poslední - třetí, nicméně ta skutečně stála zato. V obtížné pozici zahrál skvělý a velmi razantní forhend po čáře. Marterer byl bez šance a Berdych tak utekl do vedení 3:1.

Sebrané podání potvrdil hned v následující hře, kterou zakončil esem. Cesta k zisku prvního setu byla umetená.

A v dalším gemu dvaadvacetiletý levák Berdychovi opět nabídl příležitosti k brejku – tentokrát dvě. Napodruhé byl úspěšný. A znovu s velkou noblesou. Celou výměnu za stavu 15:40 se vítěz třinácti titulů na okruhu ATP bránil, ovšem v závěru znovu vytasil výtečný forhend.

První sadu, během které hráči strávili na kurtu pouze 27 minut, uzavřel Berdych suverénní hrou bez ztráty fiftýnu.

Zkraje druhého setu měl Němec k dispozici první dva brejkboly. Druhou příležitostí nepohrdl a poprvé v zápase měl navrch. V tu chvíli byl v úderech mnohem jistější a hlavně mnohem nebezpečnější než v dosavadním průběhu. Netrvalo dlouho a Marterer vedl 3:0.

Do hry se Berdych dostal opět v pátém gemu, kdy Martererovi vzal servis.

Pak byl zápas chvíli na vyžádání českého tenisty přerušen, protože hřiště začínalo být vlivem lehkého deště kluzké. Podavači míčků ale vše vyřešili ručníky, kterými udělali povrch opět zanedlouho přijatelný.

Po krátké pauze pokračoval Berdych ve stíhačce a vyrovnal na 3:3. A po chvíli už byl zase o krok napřed!

V devátém gemu vedl při podání Marterera 40:0, což nekompromisně využil. Za stavu 5:4 šel servírovat na celkové vítězství.

První mečbol sice dvojnásobný daviscupový vítěz neproměnil, nicméně druhý pokus už byl jeho. Zápas ukončil esem po 73 minutách.

Berdychovým soupeřem bude buď Dušan Lajovič nebo Hjon Čong. Tento zápas je na programu v nočních hodinách.

BNP Paribas Open, Indian Wells (muži, USA, 8 648 508 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry
TOMÁŠ BERDYCH (15.) [12] – Maximilian Marterer (GER, 73.) 6:1, 6:4