Kalifornie plná nečekaných nástrah! Muguruzaovou skolila neznámá Američanka

- Tomáš Macák

V tenisovém areálu v kalifornském Indian Wells zatím není nouze o překvapení. O pravděpodobně největší se postarala jedna z domácích hráček. Dvaadvacetiletá Sachia Vickeryová, která se do hlavní části musela prokousat přes kvalifikaci, zažila největší úspěch své kariéry poté, co ve druhém kole porazila Garbine Muguruzaovou. Leckoho šokovala také výhra šestnáctileté Američanky Anisimové nad Pavljučenkovovou.

V hlavní fázi prestižní akce v Indian Wells se ocitlo hned dvacet Američanek. Se jmény jako Vandewegheová, Williamsová či Keysová se tak nějak počítá, ale růžky nečekaně vystrčily i ostatní domácí hráčky.

A především rodačka z Floridy Sachia Vickeryová, která hned v zárodku turnaje zastavila cestu dvou velmi známých jmen. Výhra nad trápící se Eugenie Bouchardovou by takovým překvapením zase nebyla, ale když na to naváže porážka tenistky, která si na podzim vyzkoušela, jaké to je být světovou jedničkou, o pozornost si už určitě říká.

„Upřímně, až se zítra někdy probudím a trenér mi řekne, že jsem prostě porazila Muguruzaovou, tak budu muset říct, že to není možné. Vůbec jsem nečekala výhru, protože jsem byla v určité fázi zápasu psychicky už hodně dole,“ říkala po utkání Vickeryová.

Punc ohromného úspěchu dostala výhra nad Muguruzaovou především právě samotným průběhem.

Vypadalo to, že si favoritka jde jasně pro vítězství. Dvojnásobná grandslamová šampionka vyhrála první set 6:2 a v tom druhém vedla již 3:0! Jenže v tu chvíli Vickeryová neuvěřitelně zabrala, druhou sadu otočila a vyhrála 7:5. V rámci rozhodujícího setu se obě hráčky na kurtu zdržely jen půl hodiny - Američanka smetla světovou trojku 6:1.

První vítězství v kariéře nad ženou z TOP 10 bylo na světě.

Tenistku, která momentálně v žebříčku drží pozici číslo 100, musí vítězství u srdce hřát i proto, že Muguruzaová v posledních sezónách žádný výbuch s podobně „nízko“ postavenou hráčkou nezaznamenala. Šok blížící se porážce s Vickeryovou zažila Španělka naposledy na Wimbledonu v roce 2016, kdy ji zaskočila Slovenka Jana Čepelová, který tehdy byla v žebříčku 124.

Ihned po konci zápasu americká hráčka jen nevěřícně koukala, co že se to vlastně stalo. Pak Vickeryová mohla na oslavu předvést pozdrav – zkřížené ruce na hrudi – z jejího oblíbeného filmu Černý panter.

Hráčka, která má nejraději antuku, tak zažívá zkraje roku 2018 ohromné úspěchy na tvrdých kurtech. Výrazně o sobě dala totiž vědět v lednu v novozélandském Aucklandu, kde, rovněž jako kvalifikantka, předvedla neuvěřitelnou jízdu. Vyhrála šest zápasů a skončila až v semifinále, ve kterém byla nad její síly Caroline Wozniacká.

Vickeryová se tak přidává do společnosti nečekaně úspěšných dam - Markéty Vondroušové, která si poradila s Britkou Kontaovou, nebo třeba Naomi Osakaové. Ta porazila Marii Šarapaovovou a posléze také Agnieszku Radwańskou. Indian Wells se tak může těšit na zápas dvou černých koňů - právě Japonka bude soupeřkou Vickeryové ve třetím kole. Dohromady z letošních dvaadvaceti utkání vyhrála hned šestnáct.

V noci ovšem nezazářila pouze jedna, ne příliš známá, americká hvězdička. Teprve šestnáctiletá Amanda Anisimová, která v Kalifornii startuje díky divoké kartě, zaskočila hladkým dvousetovým vítězstvím 6:4, 6:1 Anastasiji Pavljučenkovovou. A mladičká tenistka bude další soupeřkou Petry Kvitové.