„Spasitel“ Lukáš Rosol je na kurtu v Třinci jako doma a říká: Přijmu jakoukoliv roli

- Jakub Slunečko

(PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z TŘINCE) Minule zažil jeden ze svých nejzářivějších okamžiků v Davis Cupu. Proti Německu zařídil Lukáš Rosol skvělým výkonem postupový bod a není tedy divu, že si ho Jaroslav Navrátil znovu vybral do svého týmu. „Soupeře si nemůžu vybírat. Když mě kapitán postaví, nechám na kurtu všechno,“ řekl v rozhovoru pro Tenisový svět.

Pondělní den se nesl v pohodovém duchu. Hráči ukázali fanouškům v Třinci své schopnosti na otevřeném tréninku a Lukáš Rosol si ho, stejně jako ostatní hráči, užil. „Pomohlo to k příjemné atmosféře. Líbí se mi navíc povrch i hala. Hlavní ale je, aby se nám to celé povedlo o víkendu,“ dodal hned směrem ke čtvrtfinálovému klání.

O síle Francie už toho bylo napsáno dost. I Lukáš Rosol si je jí vědom. „Přijeli velmi silní, i když chybí třeba Gasquet. Oni by ale mohli klidně poskládat dva nepříjemné týmy,“ uznal. Ale právě on sám nejlépe ví, že porazit se dá každý. Minule mu před rozhodujícím pátým zápasem Davis Cupu s domácím Němcem Alexandrem Zverevem věřil málokdo, svého soupeře ale smetl ve třech setech.

Rosolovy zkušenosti tak mohou platit klidně i na francouzskou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu. „Ale já si soupeře vybírat nemůžu. Záleží, jak mě kapitán nasadí, je to jenom jeho rozhodnutí,“ řekl. „Když dostanu příležitost, tak udělám všechno pro to, abych vyhrál, protože proti Francii bude každý bod nesmírně důležitý.“

Češi mají oproti Francouzům ještě několik důležitých žolíků. Tím prvním je kurt v třinecké Werk Aréně, který pořadatelé připravili podle úspěšného modelu z pražské nebo ostravské haly. „Povrchy jsou na Davis Cupu u nás v Česku vždycky dost podobné. V Ostravě byl třeba trochu rychlejší, ale tenhle mi přijde hodně příjemný. Vždycky mi trvalo třeba tři dny, než jsem si zvykl, ale teď jsem se přizpůsobil hned,“ hodnotil Lukáš Rosol.

„S kapitánem jsme se jenom dohadovali, jestli bude antuka, nebo tvrdý povrch. On nakonec rozhodl, že tvrdé desky budou nejlepší, protože jsme naposledy na antuce s Francií prohráli,“ připomněl dva roky staré semifinále v Paříži. I kvůli němu mají Češi výběru v čele s hvězdným Tsongou co vracet.

I přes francouzskou sílu ale výběr Jaroslava Navrátila neztrácí optimismus, o což se tradičně kromě Lukáše Rosola stará i bavič Radek Štěpánek. „Nálada je skvělá a věřím, že takhle vydrží až do konce týdne a pomůže to k tomu, aby každý nechal na kurtu všechno,“ doufal Rosol.

Také kvůli kouzlu daviscupového týmu neváhal odjet do Třince znovu reprezentovat svou zemi.  Pro odpočinek si vyžádal alespoň volnou neděli, kdy první členové týmu už dorazili do těžiště současného českého tenisového dění. „Já jsem byl o víkendu trochu více s rodinou, toho času je k dispozici hodně málo. Turnajů je hrozně moc a hned po Davis Cupu mě čeká další,“ připomněl akci v Kitzbühelu.

Pak už Lukáše Rosola hned čeká další turnaj pod českými barvami – olympiáda. Tam někteří tenisté nevyrazí, protože si za hry v Riu nemohou připsat žádné body do žebříčku. „Je to pro mě speciální akce, i když pro tenisty není olympiáda tak atraktivní jako třeba pro atlety. Já to vnímám tak, že je to docela něco jiného než ostatní turnaje, reprezentuji tam svoji zemi. O to více je to speciální a o to více se těším,“ řekl Rosol, který prožije svoji olympijskou premiéru.

Ještě před tím si ale vytyčil učinit pro dobro České republiky jinou činnost – posunout daviscupový tým do semifinále bojů o salátovou mísu.


Galerie