Špičkový deblista a bývalý čtvrtfinalista Wimbledonu ukončil kariéru

- Jan Vojkůvka

Bývalý člen elitní světové dvacítky ve čtyřhře, André Sa, se rozhodl pověsit tenisovou raketu na hřebík. Držitel jedenácti titulů, který se během kariéry probojoval jednou do semifinále grandslamového turnaje vš čtyřhře, ale šokoval také postupem do čtvrtfinále ve dvouhře, odehrál poslední utkání v Sao Paulu, kde ve středu prohrál ve čtvrtfinále.

Sa se od roku 2007 soustředil na čtyřhru, v níž dosáhl svých největších úspěchů kariéry. Ta začala už v roce 1993 na domácím challengeru v Belo Horizonte, kde v šestnácti letech prohrál svůj první zápas mezi profesionály v prvním kole.

O 25 let později, již jako ryzí deblista, dokráčel v Sao Paulu na turnaji ATP ve čtyřhře do čtvrtfinále, kde nestačil po boku svého krajana Thomaze Bellucciho na argentinské duo Federica Delbonise a Maxima Gonzaleze. Tím bohatá kariéra brazilského tenisty skončila. Po poslední porážce mezi profesionály nedokázal Andre Sa udržet slzy a jeho odchod do důchodu provázely velké emoce.

Během svého tenisového života čtyřicetiletý Sa vybojoval 11 singlových trofejí na challengerech a senzací byl jeho postup do čtvrtfinále Wimbledonu v roce 2002. Největší úspěchy ale získával ve čtyřhře. V té vystoupal až na 17. místo světa a vybojoval celkem 11 titulů na okruhu ATP. V roce 2007 se dokázal také jedinkrát probojoval do semifinále grandslamového turnaje a to ve Wimbledonu, kde se prosadil během své nejznámější spolupráce se svým krajanem Marcelem Melem.

Dvojice Melo, Sa spolu nastupovala pravidelně v letech 2006 až 2009 a jedním z cílů byl i úspěch na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008. Tehdy ale brazilská dvojice, která spolu nasbírala 5 titulů na ATP a 4 trofeje z challengerů, vypadla už ve druhém kole.