Grandslam (zatím) bez pořádného skalpu. Nepotrvá to dlouho a vyhraju ho, říká Zverev

- Tomáš Macák

Loni zářil. Jako dvacetiletý mladík vybojoval na okruhu ATP pět titulů a v tomto ohledu byl po Federerovi (7) a Nadalovi (6) třetím nejúspěšnějším. Když ale přijede na grandslam, jako by se vše vytratilo. Nikdy nedokázal na jedné ze čtyř největších akcí v roce porazit hráče z elitní padesátky žebříčku. Optimismu a sebedůvěry má však Alexander Zverev více než dost, a tak věří, že se v dohledné době může dočkat i titulu z onoho velkého turnaje. Pomoci mu může i Boris Becker.

Trofeje v roce 2017 nevybojoval na žádných nevýrazných turnajích. Hned dvě z nich mířily do vitríny mladého Němce z turnajů kategorie masters - Říma a Toronta. Kanadský triumf byl asi tím vůbec nejcennějším a zatím nejvýraznějším momentem v jeho stále krátké kariéře. Rogers Cup opanoval po finálové výhře nad Rogerer Federerem. Jeho idolem. Idolem, se kterým o necelé dva měsíce dříve prohrál přímý souboj o titul v domácím Halle.

Odplata byla na světě. Tato vendeta ukázala Zverevovi, že už má na to pohybovat se mezi absolutní špičkou. A jakožto člen absolutní špičky také dokázat vyhrát grandslam.

„V mojí kariéře jsem porazil mého idola, kterým je Roger Federer, a také jiné skvělé hráče třeba jako Novaka Djokoviče. Jsem si jistý, že pokud se zaměřím na svoji přípravu, nebude už pak tak dlouho trvat, než vyhraju grandslam,“ říká v rozhovoru pro web Tennisworld dvacetiletý Zverev, kterého momentálně trénuje jeho otec.

Na konci minulého týdne totiž ukončil spolupráci se Španělem Juanem Carlosem Ferrerem. „Měli jsme odlišný pohled na tenis a v Melbourne jsme to spolu trochu probrali. Po poradě s týmem jsem se rozhodl, že bude lepší, když naši spolupráci ukončíme,“ popisuje německý tenista.

Kromě pokynů od svého otce bude Alexander Zverev přijímat instrukce i od slavného krajana Borise Beckera. Ve hře byla možnost, že by se mladého talenta chopil na plný úvazek, nicméně to nebylo možné. Zůstane tak aspoň u spolupráce na vybraných turnajích. „Je pro mě čest, že se na něj mohu spolehnout. Myslím, že může úrovni mojí hry hodně pomoci,“ pochvaluje si Zverev.

„Ještě několik let zpět sdílel Boris s mým tátou jeden kurt, takže jsem velmi šťastný. Bude se mnou na Davis Cupu a jiných turnajích, ovšem nemůžu říct, že bude můj trenér,“ vysvětluje „Saša“. Sám Becker má pro Zvereva jen slova chvály. „Ten kluk je diamant a měli bychom být šťastní, že ho máme,“ uvádí dnes padesátiletý muž, který občasně Zverevovi vypomůže. Rozsáhlejší spolupráce ale nepřichází v úvahu. „Jsem hlavou mužského tenisu v DTB (Německý tenisová asociace, pozn. red.). Musím pro nás zajišťovat to nejlepší,“ říká Becker. 

Cenné rady od trojnásobného vítěze Wimbledonu se ale mohou určitě hodit, ačkoliv je nebude dostávat neustále. Zrovna na londýnském grandslamu má Zverev z loňského roku, kdy se dostal do čtvrtého kola, ve kterém ho vyřadil Kanaďan Raonic, grandslamové maximum.

K jeho překonání ale bude už nutně potřebovat i výhru nad některým hráčem, který se v žebříčku ATP nachází do 50. místa…

To všechno ale nejdříve na konci května v Paříži. Teď Zverev bojuje o titul v mexickém Acapulcu, kde je již v semifinále, ve kterém ho čeká Juan Martin Del Potro.