Češi na žebříčcích ATP/WTA: Berdych se vrátil na 8. pozici, Veselý do první padesátky

- Petr Šístek

Tomáš Berdych ve Wimbledonu i přes horší nasazení potvrdil letošní skvělou grandslamovou bilanci, po roce a půl opět postoupil do grandslamového semifinále, díky čemuž se v žebříčku ATP dostal před Dominica Thiema a vrátil se do elitní osmičky.

Na osmé místo se rodák z Valašského Meziříčí po dlouhé době propracoval i v žebříčku Race to London, avšak jeho boj o sedmou účast na Turnaji mistrů v řadě ještě zdaleka vyhraný není. Pouhých 130 bodů za ním je totiž legendární Roger Federer. Berdych ale bude mít možnost svůj náskok zvýšit již příští týden ve Washingtonu, kde by měl plnit roli nasazené jedničky, jelikož všichni jeho nejbližší konkurenti mají v plánu odpočívat před dalším průběhem sezony.

Životní úspěch na třetím grandslamu sezony zaznamenal Jiří Veselý. Poprvé pronikl do osmifinále turnaje velké čtyřky a v něm dokázal trápit Tomáše Berdycha, dlouhodobou českou jedničku. Díky tomuto výsledku si připsal velkou bodovou porci a posunul se o 14. míst na 50. pozici. Před US Open obhajuje pouze 45 bodů za loňské osmifinále v Hamburku, takže v případě kvalitních výkonů může pomýšlet na další posun.

Nejhorší travnatou sezonu v životě prožil Lukáš Rosol. Ten se ve Wimbledonu sice neprezentoval vůbec špatným výkonem, když dostal pozdějšího přemožitele Novaka Djokoviče Sama Querreyho na pokraj vyřazení, ale nakonec ukončí tento rok bez výhry na travnatém povrchu a v žebříčku klesl o dalších pět pozic na 78. příčku.

První výhry v kariéře na zeleném pažitu si naopak připsal Adam Pavlásek, který došel do finále kvalifikace Wimbledonu, v němž ale hladce podlehl Rusu Kudrjavcevovi. I přesto se ale posunul o šest pozic na 111. místo. Avšak vidina opětovného průniku do první stovky se mu tento týden opět vzdálí, jelikož z důvodu reprezentace v Davis Cupu nebude mít možnost obhájit loňské semifinále v Poznani.

Radek Štěpánek byl turnajovými organizátory Wimbledonu poctěn udělením divoké karty. Los byl ale k němu velmi krutý, když mu již v prvním kole přisoudil velmi těžkého soupeře, talentovaného Australana Kyrgiose. Tomu Štěpánek po čtyřsetové bitvě podlehl a v žebříčku tak přišel o deset bodů, neboť hráči startující na divokou kartu neobdrží v případě porážky žádné bodové ohodnocení. V žebříčku se ale i tak posunul na 118. pozici.

Do životní formy se dostal Jan Šátral. Rodák z Mělníka byl v první polovině sezony v hluboké herní krizi, avšak v kvalifikaci Wimbledonu zaznamenal první výhru na travnatém povrchu v kariéře. To mu zvýšilo sebevědomí a po přesunu do Německa, kde se na challenger v Marburgu dostal až na poslední chvíli, se rozehrál k fantastickým výkonům a dokázal si zde dojít pro svůj první turnajový titul této kategorie. To jej na krátký čas vyneslo do první dvoustovky, ale jelikož minulé pondělí žebříček ATP z důvodu konání grandslamu nebyl vydán, tak během uplynulých sedmi dní mírně klesl a momentálně mu patří 206. příčka. I tak má ale velmi dobře nakročeno k tomu, aby se mu do první dvoustovky podařilo proniknout, neboť se o víkendu úspěšně kvalifikoval na turnaj kategorie ATP 500 v Hamburku, kde si odbyde svou premiéru na elitním okruhu.

Robinu Staňkovi se na domácích podnicích futures vůbec nedařilo, ale klesl o pouhou jednu příčku na 264. místo. Marek Michalička nedokázal obhájit loňské finále z Pardubic a titul z Ústí nad Orlicí a klesl tak na 276. příčku. Naopak Zdeněk Kolář si v Pardubicích zahrál semifinále, což jej vyneslo na nové kariérní maximum, kterým je 284. místo. Paradoxní situaci zažívá Michal Konečný, který dokázal od konce května vyhrát jediný zápas, ale i přesto nyní poskočil na 286. pozici, což je jeho kariérní maximum z roku 2012.

Zatímco nejlépe postaveným českým tenistům přinesl Wimbledon důležité posuny, o českých tenistkách to bohužel neplatí. Petra Kvitová po krachu ve druhém kole klesla na 13. pozici a v součtu bodů získaných za letošní sezonu figuruje dokonce až ve čtvrté desítce. Karolína Plíšková ani navzdory velmi nadějně vypadající přípravě nezlomila své grandslamové prokletí a s Wimbledonem se taktéž rozloučila již v 2. kole. I přesto se ale posunula na 16. místo.

Barbora Strýcová stejně jako Petra Kvitová nevyzrála na Jekatěrinu Makarovovou, ale díky postupu do 3. kola poskočila na 22. příčku a sezonu má skvěle rozehranou. V žebříčku Race uzavírá první patnáctku a je nejvýše postavenou hráčkou z Češek.

Lucie Šafářová na třetím grandslamu zaznamenala nejlepší český výsledek v ženské dvouhře, avšak uhrané osmifinále ji posunulo jen o jedno místo na 28. pozici. Denisa Allertová opět potvrdila, že úvodní kola turnajů velké čtyřky zvládá famózně a po obhájení loňského výsledku zůstala na 82. místě. Velkým úspěchem skončil turnaj pro Kateřinu Siniakovou, která překvapila vítězku travnatého turnaje na Mallorce Caroline Garciaovou a postoupila do 3. kola. Díky tomu se posunula o 21 míst a vrátila se do první stovky, na 93. příčku.

Cenné posuny zaznamenaly tři české tenistky z konce druhé stovky. Barbora Štefková postoupila do finále kvalifikace Wimbledonu, kde nezvládla dotáhnout do vítězného konce nadějně rozehraný zápas s Mandy Minellaovou. I tak se ale posunula na nové kariérní maximum, jímž nyní je 179. pozice. Andrea Hlaváčková si na třetím grandslamu sezony taktéž zahrála finálové kolo kvalifikace, v němž svedla nesmírně těžkou, ale neúspěšnou bitvu s Tamirou Paszekovou. Tento výsledek ji posunul na 190. příčku. Tereza Smitková sice ve Wimbledonu skončila již v 2. kole kvalifikace, ale poté, co si zahrála finále na turnaji ITF ve Versmoldu, poskočila o 30 míst vzhůru a již je 194.