WTA

Neférová skreč? Mladá Ukrajinka vzdala zápas při mečbolu soupeřky

- Jan Havlovic

Kuriozní situace nastala na turnaji v mexickém Acapulcu v duelu prvního kole mezi Mónicou Puigovou a Dajanou Jastermskou. Ukrajinská tenistka si za stavu 0:5 ve třetím setu poranila pravý kotník a nechala se dlouhé minuty ošetřovat. Poté prohrála tři míčky a při mečbolu soupeřky utkání vzdala. Mezi fanoušky se jednání sedmnáctileté tenistky setkalo s velkou vlnou kritiky.

Sedmnáctiletá Jastremská patří mezi velké talenty světového tenisu. V Acapulcu se kvalifikovala do hlavní soutěže a věřila v úspěch v souboji olympijskou vítězkou Mónicou Puigovou z Portorika.

První set zvládla ukrajinská reprezentantka vítězně, avšak Puigové se podařilo dostat zápas do rozhodující sady. V té prohrávala sedmnáctiletá tenistka již 0:5, když v tom momentu ošklivě upadla a poranila si kotník. Poté následovalo zhruba deset minut dlouhé ošetření, po kterém se Jastremská rozhodla v utkání pokračovat.

Ukrajinku však zranění značně limitovalo, a tak následující tři fiftýny při podání soupeřky prohrála. Puigová se již připravovala na finální míček celého zápasu, když v tom momentě Jastremská se slzami v očích utkání skrečovala.

Zejména tenisovým fanouškům se jednání nadějné tenistky příliš nezamlouvalo. „To není příliš sportovní gesto,“ psali lidé na Twitter. Někteří se však Ukrajinky zastali. „Je ještě mladá, snad se v příštích letech naučí mít více respektu,“ napsal Scott Mantovani. 

Mónica Puigová (80.) – Dajana Jastremská (166.) 2:6, 6:4, 5:0 – 40:0 skreč Jastremská