Češi v akci: Šátral srdnatě vzdoroval Almagrovi, Hradecká v Gstaadu končí v 1. kole

- Petr Šístek

Jan Šátral pokračoval v Německu ve skvělých výkonech a poté, co v Marburgu prvně ovládl turnaj kategorie challenger, si po úspěšně zvládnuté kvalifikaci v Hamburku odbyl premiéru v hlavní soutěži ATP. Los k českému tenistovi ale příliš přívětivý nebyl, a ten si tak o velký bodový příděl i tučnou odměnu zahrál se šestým nasazeným Nicolásem Almagrem.

Rodák z Mělníka se v úvodním kole kvalifikace Hamburku trápil s talentovaným Lorenzem Sonegem, kterého udolal až v tiebreaku třetího setu. Ve finálovém kole pak již předvedl o poznání přesvědčivější výkon, když ve dvou setech přehrál domácího Cedrika-Marcela Stebeho, jenž v minulosti právě na těchto kurtech porazil taková i taková jména světového tenisu, jakými jsou Juan Carlos Ferrero či Nikolaj Davyděnko. To Almagro se v poslední době představil pouze na těch největších turnajích, na Roland Garros došel do 3. kola a ve Wimbledonu byl nad jeho síly v 2. kole Denis Istomin. Pro dnešní soupeře šlo již o druhý vzájemný zápas, ten první vyhrál vloni na challengeru v Janově favorizovaný Španěl.

Jan Šátral vstoupil do utkání mírně nervózně a hned v úvodu si prohrál servis. To se nakonec ukázalo být rozhodujícím momentem první sady, kterou Almagro opanoval poměrem 6:3. Ve druhé sadě český tenista hned v prvním gemu odvrátil dva brejkboly a nakonec velmi dobrou a aktivní hrou dokázal soupeře přehrát a shodným výsledkem 6:3 srovnal na 1:1 na sety. 

Rozhodující třetí set pak pětadvacetiletý český tenista začal podobně jako předchozí, když se vypořádal se stavem 15:40 na svém servisu, nakonec ale gem přece jen i kvůli dvojchybě prohrál. V dalším průběhu měl Šátral tři brejkbolové příležitosti, které ale nedokázal využít, a sadu nakonec prohrál 2:6. I tak ale zanechal v Hamburku velmi dobrý dojem, neboť se prezentoval líbivou a atraktivní hrou. V utkání měl pozitivní bilanci vítězných úderů a nevynucených chyb (29:25), zatímco Almagrovi k výhře stačil i mírně negativní poměr (22:24). Šátral by se měl díky zisku 20 bodů za úspěšně zvládnutou kvalifikaci přiblížit k průniku do první dvoustovky, na který si ale ještě bude muset počkat, neboť tento týden obhajoval 18 bodů za loňské čtvrtfinále challengeru v Poznani.

V Gstaadu měla možnost zabojovat o cenné body do žebříčku Lucie Hradecká. Soupeřkou jí byla Ruska Irina Chromačevová. České tenistce poslední turnajové vystoupení ve dvouhře nevyšlo úplně podle představ, když skončila již v úvodním kole kvalifikace Wimbledonu. To její dnešní sokyně dokráčela až do finálového kola, v němž byla nad její síly Erakovicová, a poté se ještě představila na turnaji ITF ve Versmoldu, kde ve čtvrtfinále podlehla pozdější finalistce Tereze Smitkové. V Gstaadu se očekávalo vyrovnané utkání, jehož mírnou favoritkou byla české tenistka.

Úvodní sada ale měla velmi netradiční vývoj, když Hradecká nejprve získala podání soupeřky, dostala se do vedení 2:0, ale poté prohrála šest her v řadě a set ztratila. Druhá sada začala zcela totožně, ale za stavu 2:2 dokázala česká tenistka Chromačevové opět sebrat servis a nakonec se dostala do vedení 5:3. To ale využít nedokázala a po ztrátě čtyř her v řadě prohrála celé utkání poměrem 2:6 a 5:7.

V Poznani jdou do akce dva Češi

Na polském challengeru dotovaném 42,5 tisíci eur byl los příznivý k oběma českým zástupcům, kteří se utkají s tenisty startujícími na divokou kartu. Soupeřem Robina Staňka byl Vlad Victor Cornea a talentovaný český mladík tak měl dobrou příležitost spravit si chuť po neúspěšném vystoupení na dvou domácích turnajích futures, na nichž nedokázal přejít přes 1. kolo. Jeho rumunskému soupeři patří až 1287. příčka v žebříčku ATP a v letošní sezoně zaznamenal pouhé dvě výhry, z čehož rezultovala i Staňkova pozice výrazného favorita.

Tu český tenista v úvodním setu skutečně naplňoval, když jej s přehledem ovládl poměrem 6:1. Ani ve druhém setu nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo na dosavadním vývoji utkání něco změnit, avšak když měl jít Staněk za stavu 3:2 podávat, spustil se déšť a zápas musel být přerušen. Po přestávce vstoupil do dohrávky jednoznačně lépe Cornea, který si vzal ztracené podání zpět a dokonce pošilhával po dalším brejku. Rodák z Prahy ale dokázal set dovést do tiebreaku, který se pro něj nevyvíjel vůbec příznivě, ale nakonec od stavu 4:6 získal čtyři míče v řadě a utkání tak ukončil. V Poznani tak postoupil do 2. kola, v němž se utká s lepším ze souboje mezi sedmým nasazeným Kimmerem Coppejansem a šťastným poraženým Sergejem Betovem.

Marek Michalička poměřil síly s domácím Kamilem Majchrzakem, který se drápe žebříčkem vzhůru a atakuje již třetí stovku. V nedávné době dokázal vyhrát domácí futures v Sopotech a na následném kvalitně obsazeném turnaji v Bredě došel do čtvrtfinále. To Michalička minulý týden na challengeru v Braunschweigu srdnatě vzdoroval bývalému 18. hráči světa Florianu Mayerovi, jemuž podlehl až v tiebreaku třetího setu.

Majchrzak do utkání vstupoval v roli mírného kurzového favorita a tu v úvodu skutečně potvrzoval. V prvním setu se dostal do vedení 5:2, ale poté se zápas nečekaně zcela zlomil. Michalička získal 11 her v řadě a zvítězil 7:5 a 6:0. "Na začátku jsem byl lehce nervózní a trošku jsem se na kurtu hledal. Naštestí jsem se od stavu 1:4 více uvolnil a začal jsem celkově hrát lépe. Také jsem lépe podával, soupeř udělal pár lehkých chyb a tím jsem se uklidnil. Naštestí potom i ve druhém setu byl odevzdaný a já toho využil," zhodnotil Michalička utkání pro Tenisový svět. Ve druhém kole challengeru v Poznani by se měl utkat s lepším ze souboje mezi pátým nasazeným Pere Ribou a Fredericem Ferreirou Silvou.

Dnes také pokračují dalšími boji mužský futures v Brně a ženský turnaj ITF v Olomouci, kterým se budeme podrobně věnovat v samostatných článcích.

 

ATP/WTA

German Tennis Championships 2016, Hamburg (muži, ATP 500, 1 514 495 €, antuka, 1. kolo)

JAN ŠÁTRAL (206.) - Nicolás Almagro (ESP, 44.) 3:6, 6:3, 2:6

Laidies Championship Gstaad (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, 1. kolo)

LUCIE HRADECKÁ (169.) - Irina Chromačevová (RUS, 118.) 2:6, 5:7

CHALLENGERY

Poznań Open (muži, 42 500 € + H, antuka, 1. kolo)

ROBIN STANĚK (264.) - Vlad Victor Cornea (ROU, 1287.) 6:1, 7:6(6)

MAREK MICHALIČKA (276.) - Kamil Majchrzak (POL, 304.) 7:5, 6:0

ITS CUP, Olomouc (ženy, 50 000 USD, antuka, 3. kolo kvalifikace)

Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku

ITF/Futures

Brno Open (muži, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Kompletní zpravodajství můžete sledovat v samostatném článku

16.Sparkasse ITF/Tennis Austria Future Circuit Kramsach (muži, AUT F2, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

MAREK JALOVIEC (705.) - Hannes Wagner (GER, 842.) 6:1, 6:1

Bitburger Tennis Grand Prix Trier 2016 (muži, GER F7, 10 000 USD, antuka, 3. kolo kvalifikace)

JAN BLECHA (1344.) - Flemming Peters (GER, 1705.) 4:6, 2:6