ITF v Olomouci: Do hlavní soutěže se kvalifikovaly Mendesová a Žovincová

- Petr Šístek

Již před závěrečným 3. kolem kvalifikace olomouckého turnaje ITF dotovaného 50 tisíci dolary bylo jisté, že si místo v hlavní soutěži vybojují dvě české tenistky. K vidění totiž byly dva ryze české souboje. Zajímavostí je, že ve zbývajících dvou kláních se utkaly pouze nasazené hráčky.

Jako první si postup do hlavní soutěže zajistila Pernilla Mendesová, jenž přehrála Karolínu Novotnou. V první sadě musela favorizovaná Mendesová odvracet hned sedm brejkbolových příležitostí soupeřky, zatímco sama využila jeden ze svých dvou a set dotáhla do vítězného konce poměrem 6:3. "Je to takové těžší na psychiku, ale snažila jsem se soustředit na každý bod a jsem ráda, že to takhle dopadlo," okomentovala Mendesová brejkbolovou bilanci úvodní sady.

Úvod druhého setu byl vpravdě netradiční, když Novotná zaznamenala na svém servisu hned čtyři dvojchyby v jednom gemu. "Měla jsem 30:0, dostaly jsme nové míče a byla jsem s větrem. Čtyři dvojchyby by tam být neměly, ale stalo se," přemítala po zápase. Novotná hrála se svou soupeřkou ve výměnách zcela vyrovnaně a po nevydařeném úvodním gemu se jí začalo dařit, díky čemuž se dostala do vedení 4:2.

Pernilla Mendesová se ale nevzdala a čtyřmi získanými hrami v řadě vývoj sady otočila. "Řekla jsem si, že se budu snažit vyhnout třetímu setu, protože by to potom bylo určitě těžší i psychicky, takže jsem se za stavu 2:4 snažila zkoncentrovat a jsem ráda, že to tak vyšlo," hodnotila po utkání, které následně i celkově shrnula. "Určitě to nebyl lehký zápas, podmínky ztěžoval silný vítr. Zejména v prvním setu jsme neměli mnoho dlouhých výměn, pak jsme se do toho obě trošku dostaly, ale jsem ráda, že jsem to zvládla."

Pernilla Mendesová po výhře ve finále kvalifikace

 

Karolína Novotná po prohře ve finále kvalifikace

 

Druhá ryze česká bitva pak měla o poznání jednoznačnější průběh. Karolína Čechová včera po velmi namáhavé bitvě udolala nasazenou jedničku kvalifikace a dnes byla limitována únavou. "Byla jsem po včerejšku opravdu hodně unavená, do toho navíc ještě dnes byl silný vítr, takže mi dělalo problém vůbec koordionovat své tělo," s omluvným úsměvem hodnotila svůj výkon v úvodním setu, v němž utrpěla nepopulárního kanára.

Ve druhém setu se ale hra vyrovnala. "Vendula během druhého setu ale znervózněla, začala hrát trošku pomaleji a tam jsem měla své šance, ale poslední gem se mi vůbec nepovedl," vysvětlovala Čechová. Obě hráčky se shodly na tom, že silný vítr kvalitě utkání neprospěl. "Moc jsem to dneska necítila, trošku foukal vítr. Kája je těžký soupeř, ale nakonec to bylo jednodušší, než jsem čekala," hodnotila Žovincová, která ale celkově se svým výkonem nebyla spokojena a počítá s tím, že se v hlavní soutěži bude muset zlepšit.

Vendula Žovincová po výhře ve finále kvalifikace

 

Karolína Čechová po prohře ve finále kvalifikace

 

10.7. ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich

3. kolo kvalifikace

PERNILA MENDESOVÁ (3) - KAROLÍNA NOVOTNÁ 6:3, 6:4

Marina Kacharová (SRB, 2) - Agnes Buktaová (HUN, 5) 3:6, 4:6

VENDULA ŽOVINCOVÁ (8) - KAROLÍNA ČECHOVÁ 6:0, 6:4

Maria Lisa Moserová (AUT, 4) - Yana Mordergerová (GER, 7) 1:6, 6:2, 3:0, skreč Mordergerová